Magyarországról csaknem 1400-an pályáztak az EU – intézményekben a bővítés előkészítésével összefüggésben az idei évtől megnyíló álláslehetőségekre.

A pályázatok beadásának határideje január 10-én járt le, s eddig az időpontig a 2004-es csatlakozásra készülő tíz országból összesen 22 ezren, a jelenlegi tagországokból pedig 3400-an jelentkeztek a most meghirdetett mintegy félezer állásra. Az Európai Bizottságnak a kiválasztási és felvételi eljárásokat bonyolító hivatala e napokban fejezi be a beérkezett pályázatok előzetes értékelését, és hamarosan nyilvánosságra hozza a sikeres jelöltek hivatkozási számát (a nevüket nem). Maguk az uniós intézmények – a bizottság, az Európai Parlament és a miniszterek tanácsának apparátusa – ezt követően, a tervek szerint még ebben a hónapban kezdik meg a válogatást az előszűrésen átesett jelöltek között.

A mostani első lépcsőben az uniós intézmények még csak meghatározott időre szóló szerződéses állásokra hirdettek pályázatokat, tisztviselői és adminisztrátori kategóriákban. A hivatal azonban még ebben az évben további nyílt pályázatokat ír ki a tagjelölt országok jelentkezői számára állandó posztok betöltésére. A sikeres pályázók a Brüsszelben, Luxembourgban vagy Strasbourgban működő uniós intézmények valamelyikénél fognak dolgozni. Pályázati feltétel volt, hogy a jelentkező a 2004-ben csatlakozó 10 ország vagy a jelenlegi tagországok valamelyikének állampolgára legyen, alaposan ismerje az előbbiek legalább egyikének a nyelvét, illetve a munkához szükséges szinten beszéljen angolul, franciául vagy németül. Felsőfokú végzettséget azonban csak a tisztviselői kategóriába tartozó posztokra pályázó jelöltektől várnak, adminisztrátori állásokra középfokú végzettséggel is lehetett jelentkezni.

Lengyelországból jelentkeztek a legtöbben, több mint tízezren. A második helyen a szlovákok állnak, csaknem hatezer pályázóval. A jelentkezők számát tekintve Magyarország a visegrádi országok között az utolsó helyen áll (1364 pályázattal), bár Csehországból is csak mintegy 1900 jelölt próbált szerencsét. A többi hat tagjelölt ország egyenként néhány száz pályázóval képviselteti magát a Brüsszelben eddig közölt – még nem végleges – adatok szerint. A magyar jelentkezők túlnyomó többsége, több mint 90 százaléka tartotta megfelelőnek angol nyelvismeretét a megpályázott uniós állás betöltéséhez, de a németet és franciát is több mint egyharmaduk jelölte meg.