Módosítani kell a Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló jogszabályt annak érdekében, hogy elindíthassák a kis- és középvállalkozók részére szánt tőkeprogramot – értesült a Világgazdaság. A gazdasági tárca a hét végén 23 pályázatot tett közzé, összesen 16 milliárd forint értékű támogatásra.

A Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény módosítására van szükség, hogy a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) szóló tőkepótló program elindulhasson – tudta meg a Világgazdaság. A jogszabály-változtatásról szóló előterjesztésnek február 28-áig el kell készülnie, a pénzügyi, az igazságügyi és a gazdasági miniszter közreműködésével. A konkrét korrekciós pontok még nem ismeretesek, ám a cél az, hogy az MFB “megfeleljen az átlátható banki működési követelményeknek”. Medgyessy Péter miniszterelnök múlt heti parlamenti beszédében jelentette be az ott ismertetett Európa-terv keretében, hogy a kkv-k számára tavasszal 40 milliárdos tőkepótló program indul.

Az MFB Rt. középtávú stratégiájának irányelveiről született döntés kapcsán határozott a kormány a kis- és középvállalkozói projektkiegészítő hitel- és fejlesztési tőkeprogramról. Ezt a magyar gazdaság európai uniós forrásbevonási képességének erősítése érdekében, a Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjainak társfinanszírozására hirdetik meg, mégpedig 35-50 milliárd forint összegű hitel, valamint az MFB-törvény szükséges korrekcióját követően 10-15 milliárd forint tőkejuttatás biztosításával. A kormány döntése értelmében a törvénymódosítás tervezetén túl február 28-áig kell kidolgozni az MFB részletes stratégiai és középtávú üzleti tervét is. A pénzintézet már elfogadott stratégiájának irányelvei szerint az MFB összehangoló és koordináló szerepet vállal az Európai Unióhoz történő csatlakozásban, továbbá a későbbiekben a tagsághoz kapcsolódó fejlesztések pénzügyi lebonyolításában is.

A nemzetközi gyakorlattal összhangban – éppúgy, mint az Európai Fejlesztési Banknak (EBRD), az Európai Befektetési Banknak (EIB), a német KfW-nek és a spanyol ICO-nak – az MFB-nek pénzügyi befektetőként fejlesztési tőkével is segítenie kell a vállalkozások tőkehelyzetének erősítését. A tőkebefektetéseknél az MFB Rt. tulajdonosi részesedése nem haladhatja meg a 49 százalékot. A megszerzett társasági tulajdont a befektetést követő öt éven belül értékesíteni kell. A kormány nemcsak a kis- és középvállalkozói projektkiegészítő hitel- és fejlesztési tőkeprogram meghirdetését foglalta határozatba, hanem két másik, az MFB közreműködésével működő konstrukciót is. A 120-150 milliárd forint, 7-15 éves lejáratú hitelt biztosító technológiai felzárkóztatási beruházási hitelprogram mellett döntöttek a regionális infrastruktúra- és vállalkozásfejlesztési hitelprogramról is. A regionális egyenlőtlenségek mérséklésére, a térség- és településfelzárkóztatás, valamint a vállalkozási övezetek támogatására és egyéb területfejlesztési célok megvalósításának elősegítésére 15-30 milliárd forintot szánnak. E konstrukciók elkészültére nem szabtak határidőt.