Százhalombatta rendkívüli megtakarításokra kényszerül. A város egymilliárd forinttól esik el, miután kiderült a MOL ennyivel többet fizetett neki iparűzési adóban az elmúlt években. Most iskolákat kell össze vonniuk, nem emelhetik meg az önkormányzati fizetéseket. A MOL a túlfizetésre nem rég jött rá.

Százhalombattán az idén elmarad a városi alkalmazottak béremelése, és különböző intézményeket, például iskolákat kell összevonni, mert a polgármester szerint közel egymilliárddal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak. A MOL ugyanis 550 millió forintot visszakér a 2001-ben befizetett iparűzési adójából, az idén pedig a tervezettnél 380 millióval kevesebbet utal át. A tárgyalások a MOL és Százhalombatta között még folynak. Az idő azonban vészesen fogy. Ha 25-éig nem sikerül megegyezniük, akkor a városnak aznap át kell utalnia 550 millió forintot. Százhalombatta csak jövőre fizetne, de a MOL ebben az esetben késedelmi kamatot számít fel.

“Amennyiben a MOL ajánlatát igénybe vesszük, akkor minket például a kamat vonatkozásában durván 52 milliós újabb veszteség érne” – mondta Benedek László, polgármester. A MOL-nál azt mondják, erről nem ők tehetnek. A MOL a késedelmi kamatnak Százhalombatta részére egy olyan összeget ajánlott fel, amennyiért maga is be tudja szerezni a pénzt, tehát egy fillérrel sem többet és egy fillérrel sem kevesebbet. De arra nem vállalkoznak, hogy átvállalják a battaiak költségeit. A MOL összesen 33 önkormányzattól kér 10 millió forintnál nagyobb összeget. Az RTL Klub Híradójának információi szerint a legtöbb pénzt Százhalombattának és Budapestnek kell visszafizetnie.