Várhatóan néhány héten belül használatba kerül az a matrica, amely a mozgáskorlátozottak parkolási engedélyét hitelesíti a főváros egyes területein.

Az erről szóló megállapodást hétfőn írta alá újságírók előtt Budapesten a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke, valamint a Centrum Parkoló Rendszer Kft. ügyvezető igazgatója. Hegedűs Lajos, a MEOSZ elnöke elmondta: a megállapodás célja megoldást nyújtani arra, hogy a mozgáskorlátozottak igazolványával történő visszaélések a jövőben egyértelműen kiszűrhetők legyenek, és így megszűnjenek az érintettek parkolási gondjai. Ezért a szövetség és a parkolási társulás olyan hologrammal ellátott parkolási matricát bocsát ki, amelyet a MEOSZ ad át a nála önkéntesen jelentkezőknek, egyúttal nyilvántartásba véve a parkolási engedélyre jogosultakat.

A szövetség elnöke hozzátette: a matricák csak átmeneti megoldást jelentenek, s addig lesznek használatban, amíg nem vezetik be a mozgáskorlátozottak részére az uniós normáknak megfelelő parkolási igazolványokat. Közlése szerint ez 2004 júliusában várható. Megjegyezte: addig is mindazok a nehezen közlekedők vagy őket szállítók, akik jelentkeznek a MEOSZ szervezeteinél a matricáért, szabályszerű parkolás esetén mentesülnek az esetleges további ügyintézéstől. Beszámolója szerint a matricák gyártási költségét a parkolási kft. állja, emellett a társaság a regisztrációhoz két számítógépet is átad a szövetségnek. Hegedűs Lajos elmondta: a fővárosi közigazgatási hivatal, valamint a Fővárosi Önkormányzat Közlekedési Ügyosztálya által támogatott megállapodáshoz a felek további együttműködőket várnak Budapestről és az egész országból.

Benedek Bálint, a parkolási társaság ügyvezető igazgatója kitért arra, hogy munkatársaik pénteken lepleztek le egy olyan csoportot, amelynek tagjai parkolási igazolványok hamisításával foglalkoztak. Közölte: a kft. a társaság ellen feljelentést tett a rendőrségen. Az ügyvezető igazgató szerint a parkolási társaságnak is érdeke, hogy kiszűrje a kártya illegális használóit. Megfogalmazása szerint “mérhetetlen mennyiségű hamis parkolási igazolvány van jelenleg forgalomban”, az ellenőröknek viszont nincs meg az eszközük ezek felismerésére. Benedek Bálint az MTI érdeklődésére elmondta: társaságuk Budán az I., a II., a XI., és a XII., Pesten pedig a VI., a VII., és a VIII., kerületben tart fenn összesen mintegy 30 ezer parkolási helyet. Rámutatott: ez a három nagy budapesti parkolási társaság által üzemeltetett férőhelyeknek mintegy kétharmadát teszi ki.