Az uniós áfaszámra azért van szükség, hogy a magyar vállalkozók terméket értékesíthessenek, illetve szolgáltatást nyújthassanak a tagállamok vállalkozásainak. A várakozások szerint legalább 25 ezer vállalkozónak lesz szüksége az uniós áfaszámra, mely már az idei első negyedéves áfabevallásnál igényelhető – írja a Magyar Hírlap.

Az áfabevallásban egy x-szel kell jelezniük szándékukat azoknak, akik a jelenlegi, illetve a jövőre csatlakozó tagállamok cégeivel kívánnak kereskedni, nekik szolgáltatást nyújtani, vagy tőlük azt vásárolni – mondta a Magyar Hírlapnak Bessenyei Gábor, az APEH nemzetközi főosztályának vezetője. Az uniós áfaszám kérésére kötelezettség nincsen, ám ha a vállalkozó kéri, az adóhivatal várhatóan már augusztusban megadja a vállalkozó egyedi uniós áfás számát. Ha valaki elmulasztja jelezni szándékát a negyedéves bevalláson, bármikor pótolhatja azt a területi adóigazgatáson.

Amennyiben a magyar vállalkozó uniós országban értékesít terméket, illetve szolgáltatást, az általa kitöltött számlán szerepeltetnie kell saját uniós áfaszámát, de a magyar áfakulcsot és a termék magyar áfatartalmát nem kell feltüntetnie. Az EU-ban ugyanis az fizeti az áfát, aki a számlát kapja, s neki kell hazájának szabályai alapján, az ott alkalmazott kulcsok szerint, a saját adóhivatalának bevallania és megfizetnie az általános forgalmi adót. A számlát bármilyen pénznemben ki lehet majd állítani, a magyar áfabevallásban azonban forintban kell szerepeltetni az összegeket.