Az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára szerint jó esély van négypárti konszenzusra a közoktatási törvény módosításának kisebbségeket érintő, kétharmados parlamenti többséget igénylő passzusait illetően.

Hiller István a témában szerdára összehívott négypárti egyeztetés után az MTI-nek elmondta: a közoktatási törvény módosításának vonatkozó passzusa lehetőséget adna a kisebbségi önkormányzatoknak, hogy a helyhatósággal, iskolafenntartóval történt megállapodás alapján átvegyenek közoktatási intézményeket. A tervezet kitér arra is, hogy hat kisebbség országos beiskolázású intézményei a kisebbségi önkormányzatokhoz kerülnek. A változás a szerb, a horvát, a szlovák, a román, a bolgár és a német kisebbséget érinti.

Hiller István közölte: a Fidesz levélben jelezte, hogy a törvényjavaslat jelenlegi szövegével egyetért. A módosítás tervezetét támogatta az MSZP-frakciót képviselő Szabados Tamás, az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottságának elnöke is. A tárca politikai államtitkára közölte: Lezsák Sándor (MDF) nem zárta ki a javaslat támogatását, ám a frakció végső álláspontját március 3-ig juttatják el a tárcához. Az egyeztetésen az SZDSZ nem volt jelen. Hiller István elmondta: a párt jelezte, egyetért a tervezettel, nyilatkozatukat írásban juttatják el a minisztériumhoz. Hiller István szólt arról is, hogy a tervezetet támogatta az Országos Kisebbségi Tanács, míg öt kisebbségi önkormányzat írásban fejezte ki egyetértését. Elutasító állásfoglalás a tárcához nem érkezett.