A PGR elnevezésű holland cég szoftverekkel, jogi tanácsokkal és egyéb módszerekkel kíván segíteni a frissen iduló fájlcsere szolgáltatásokon.

Ennek egyetlen feltétele – az anyagiakon felül természetesen – az, hogy a frissen indított vállalkozás hollandiai székhelyű legyen. A cég, amely korábban az építőiparban szerzett nevet magának, most egy olyan joghézag kihasználására készül, amelyet egy tavaly márciusban jóváhagyott holland törvény biztosít számára azzal, hogy kimondja: az internetszolgáltatók és a P2P fájlcsere szolgáltatók nem vonhatók felelősségre felhasználóik szerzői jogot sértő cselekedeteiért, mivel azok ellenőrzésére nincs módjuk.

A zeneipar nem örül a fejleménynek. “Mi nemcsak az USA-ban akarjuk érvényesíteni a jogainkat, hanem világszerte”, fogalmazott a RIAA elnöke, Carys Sherman. A holland zeneipar megfellebbezte a tavaly márciusi döntést, ám ítélet nem várható a negyedik negyedév előtt – addig pedig szabad a pálya. A zenekiadók így újabb millióktól esnek el. Igaz, az általuk használt másolásvédelmi technológiák jogossága is vitatható, hiszen ezek a felhasználó jogát csorbítják a “tisztességes felhasználásra”. A vita közben átterjedt más médiaformákra, mint például a filmekre is. Az új multimédia szabvány, az MPEG-4 is támogatja a másolásvédelmet – ha nem tenné, esélye sem volna a piac elfogadására, vélik az elemzők.