A CD-író alkalmazásairól ismert amerikai Roxio még az idei év vége előtt újraindítaná az egykor nagy sikernek örvendő Napstert. A legendás fájlcserélő előfizetéses rendszerben működne tovább.

A valaha jobb napokat is megélt Napster legális, előfizetéses rendszerben működő szolgáltatásként éledhet újjá. A fénykorában több mint 60 milliós felhasználói táborral rendelkező szolgáltatás lehetővé tette a hálózathoz csatlakozóknak, hogy ingyenesen megosszák egymás között MP3 zenéiket. A Napster üzemeltetői 2001 júliusában a hálózat működésének beszüntetésére kényszerültek, mivel szerzői jogok megsértése miatt beperelte őket az öt legnagyobb lemezkiadó vállalat.

A vállalat 2002 nyarán csődeljárást kért maga ellen, ezt követően hitelezői árverést írtak ki értékesítésére. Magát a Napster nevet, és a hozzá tartozó szabadalmakat a főként CD-író és más multimédiás szoftvertermékeiről ismert Roxio 5 millió dollárért vásárolta meg tavaly novemberben. Az új tulajdonos még az idei év végéig újraélesztené a Napstert, méghozzá egy fizetős, előfizetéses rendszerben működő szolgáltatásként – adta hírül a BBC. A megújuló Napster tevékenységének kialakításában a magát a fájlcserélő szoftvert is megalkotó Shawn Fanning is részt vesz majd, akit a Roxio tanácsadóként alkalmaz. A Roxio szóvivője elmondta, hogy az új szolgáltatás teljes mértékben legális lesz.

A múlt hét végén zenészek, dalszerzők és kiadók egy csoportja 17 milliárdos pert indított a német médiaóriás Bertelsmann ellen. A felperesek úgy vélik, ha az utóbbi vállalat korábban 100 millió dolláros befektetésével nem segítette volna ki a Napstert, az már korábban felhagyott volna szerzői jogsértő tevékenységével.