Folytatódott a bírósági tárgyalás abban a perben, melyet egy régiséggyűjtő gyilkosai és kirablói ellen indítottak – jelenti a HavariaPress. A 2002. márciusában elkövetett, József körúti rablógyilkosság ügyében két vádlott került a Fővárosi Bíróság elé.

Egyikük a bűncselekmény idején még fiatalkorú volt. Az idén januárban nagykorúvá vált elsőrendű vádlottal szemben a vád nyereségvágyból, társtettesként elkövetett emberölés. Az ügy másodrendű vádlottját csoportosan elkövetett rablás miatt, felbujtóként fogták perbe. A hétfői első tárgyalást követően szerdán folytatódott a fiatalok bűnpere. A rendelkezésre álló adatok szerint a másodrendű vádlott a későbbi áldozat munkatársa, egyúttal homoszexuális partnere is volt. A vád szerint a 28 éves férfi, pénzzavara miatt azt tervelte ki, hogy gyógyszerekkel elaltatja a műgyűjtőt, és értékeit eltulajdonítva fog majd pénzhez jutni. Elgondolásához segítőre talált az elsőrendű vádlottban, aki a rablás terveibe három ismeretlen, ukrán állampolgárságú magyar férfit is bevont.

A másodrendű vádlott, a vád szerint, 2002. március 23-án a terv szerint megpróbálta elkábítani a műgyűjtőt, ám amikor társai a helyszínre értek, a férfi még magánál volt. Az ukrán férfiak ezért puszta kézzel és egy sokkolóval rátámadtak a 60 éves férfira, és az elsőrendű vádlott közreműködésével agyonverték a műgyűjtőt. A nem várt verekedést látva a másodrendű vádlott elmenekült a helyszínről, ott maradó társai pedig körülbelül 8-10 festményt zsákmányoltak a lakásból, mintegy kétmillió forint értékben. Az ügy
pikantériája, hogy az ukrán közreműködők eltűntek, és magukkal vitték az elrabolt tárgyakat is. Ellenük nemzetközi körözést adtak ki. A rendőrség eddig csak az ügy két magyar tettesét tudta kézre keríteni.