Magyarországon 32 börtönben, 11 ezer férőhelyen 18 ezer elítéltet tartanak fogva; a büntetés-végrehajtási intézetek feltöltöttsége 159 százalékos.

E tényszámokat Bökönyi István vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka ismertette kedden, Veszprémben, a helyi bv-intézet állománygyűlését követő sajtótájékoztatón. Közölte azt is, hogy az ország legzsúfoltabb börtöne a veszprémi, a feltöltöttség 300 százalékos, s a börtönőrök is itt dolgoznak a legegészségtelenebb körülmények között. – Magyarországon még ott tartunk, hogy nagy eredménynek tekintjük, ha egyáltalán egészséges elhelyezést tudunk biztosítani az elítélteknek – jegyezte meg az országos parancsnok.

Utalt ugyanakkor arra, hogy a uniós csatlakozással új szakasz kezdődik a büntetés-végrehajtás történetében is. Jogharmonizációval, a börtönök tipizálásával készülnek már a csatlakozásra, de tapasztalatokat is gyűjtenek a nyugat-európai bv-intézetekben. Bökönyi István tájékoztatása szerint idén két új, 700-700 személyt befogadó börtön építése kezdődik meg magántőkéből. Sok üzletember jelentkezett már az építkezés finanszírozására, de tendert írnak majd ki a beruházás elnyerésére. Az országos parancsnok közlése szerint az egyik börtön Kelet-Magyarországon, a másik a Dunántúlon épül majd fel, de a pontos helyéről még nem döntöttek. A tábornok utalt ugyanakkor arra is, hogy idén elkészült Szirmabesenyőn – Miskolc mellett – a 115 személyt befogadó fiatalkorúk regionális intézete, Miskolcon pedig folyamatban van a börtön 41 férőhellyel való bővítése.

Az épülő új veszprémi börtönnel kapcsolatban elhangzott: április elején lesz a birtokbavétele, májusban pedig az elítéltek áttelepítését oldják meg. A 2,5 milliárd forintos beruházással felépülő új bv-intézetben 214 fogva tartott számára lesz hely, s a mostaninál lényegesen kulturáltabb elhelyezést kap a személyzet is. Az elítélteknek hat körletben két- és négyszemélyes zárkákat alakítottak ki, s lesz három sétálóudvar is. A körletekhez hideg-meleg vizes mosdók és különálló mellékhelyiségek tartoznak. Létesítenek egy 300 négyzetméteres sportudvart, kondicionáló termet, valamint egy kápolnát is. Az országos parancsnok szerint az ilyen létesítmények tekintetében vagyunk nagy hátrányban az Európai Unió tagállamainak büntetés-végrehajtási intézeteihez képest. Bökönyi István utóbb közölte, hogy a veszprémi börtön 41 fős létszámbővítést kapott. Jelenleg 92-en dolgoznak az intézetben. Elhangzott: a 41 helyre eddig már 413-an jelentkeztek. A veszprémi bv-intézet dolgozóinak múlt évi munkáját kiválónak minősítette az országos parancsnok.