Vasilescu János műgyűjtő a napokban kegyelmi kérelemmel fordult fia érdekében Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz; levelében a Fővárosi Bíróság január 14-én hozott, három év szabadságvesztést kirótt jogerős ítéletének felfüggesztését kérte.

Erről idősebb Vasilescu János szerdán nyilatkozott az MTI-nek, megerősítve a Magyar Hírlap aznapi számában megjelenteket. A műgyűjtő elmondta: súlyos beteg fiának a bírósági végzés szerint csütörtökön kell jelentkeznie a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetben. A bíróság ifjabb Vasilescu Jánost önbíráskodás, illetve az apja ellen elkövetett könnyű testi sértés vétségéért ítélte el.

A történtek összefüggésben vannak azzal a perrel, amely apa és fia között zajlott; idősebb Vasilescu János ugyanis szerette volna egyben tartani a páratlan értékű Vasilescu-gyűjteményt, ezért nem adta ki fiának az anyai örökséget. A bíróság súlyosbító körülménynek tekintette, hogy ifjabb Vasilescu János részt vett apja bántalmazásában, majd elszállítatta annak lakásából az őt megillető műkincseket. Idősebb Vasilescu János 2001. június 25-én a magyar államnak ajándékozta gyűjteményét; a felajánlás azonban nem válhatott valóra, akkor ugyanis már zajlott a per apa és fia között. Ez év januárjában végül peren kívül megegyeztek egymással; a megállapodás szerint ifjabb Vasilescu János lemondott anyai örökségéről, így a gyűjtemény egyben maradhat.

Idősebb Vasilescu János ugyanakkor szeretné semmissé tenni a Fővárosi Bíróság január 14-én kihirdetett ítéletét, mert – mint szerdán az MTI-nek elmondta – attól tart: fia nem éli túl a börtönt. A perben idősebb Vasilescu Jánost a jelenlegi igazságügy-miniszter, Bárándy Péter és Végh Tibor ügyvéd képviselte. Barta Ágnes, az Igazságügyi Minisztérium szóvivője a tárca vezetőjének esetleges összeférhetetlensége kapcsán az MTI érdeklődésére közölte: amennyiben Bárándy Péter érintett az ügyben, természetesen nem ő gyakorolja majd a köztársasági elnökhöz való felterjesztés jogkörét, hanem a belügyminisztert kéri fel arra.