Adatvédelmi szempontból kifejezetten aggályos, hogy a US Customs március 5-től közvetlen hozzáférést kap az összes európai légitársaság adatbázisaihoz.

Az Európai Bizottság hosszas mérlegelés után végül a múlt héten jóváhagyta az amerikai kérést, amely az “USA feljavított határbiztonsági és beléptetési törvény” 231. szakasza értelmében megköveteli, hogy az amerikai hatóságok 15 perccel a felszállás előtt megkapják az USA-ba induló járatok utas listáit, hogy a nem kívánatos személyeket még a gép Amerikába érkezése előtt el lehessen távolítani a fedélzetről. Az EU országok között ugyanez az információmegosztás az adatvédelmi törvény értelmében tilos – ezért az adatvédők körében komoly az aggodalom, hogy ki fogja látni ezeket az információkat az USA-ban. “Aki azt hiszi, hogy az amerikai vámőrség, amely immár az új belbiztonsági minisztérium alá tartozik, csupán letölti az utas listát, nagyon naiv”, véli Tony Bunyan, a Statewatch polgárjogi webhely szerkesztője.

A hivatalnokok lefuttatják a listát az összes rendelkezésükre álló hírszerzési adatbázison – ráadásul arra sincs garancia, hogy hány amerikai szervezet férhet hozzá az utas listákhoz. Az EU hangsúlyozta, hogy bíznak a “US Customs jóhiszeműségében”, és remélik, hogy az tartja magát az adatvédelmi törvény alapelveihez. Gilles Gantelet, a bizottság szóvivője elmondta: “Minden erőnkkel támogatjuk az amerikaiak terrorizmus elleni küzdelmét, ezért választottuk a rugalmas együttműködést”. De hozzátette: “Természetesen ez egy nagyon bonyolult jogi helyzet”, ezért a bizottság csak átmenetinek tekinti a megállapodást, míg a 15 tagállam kormányai és az Európai Parlament nem hoz tető alá egy formailag is elfogadható megegyezést. Addig azonban azokat a légitársaságokat melyek nem működnek együtt, esetenként ezer dollár büntetéssel si sújthatják az amerikai hatóságok.