Bizakodóan nyilatkozott Kovács László magyar külügyminiszter Eduard Kukannal megtartott pozsonyi megbeszélése után, amely a kedvezménytörvény módosításával kapcsolatos kérdéseket volt hivatott megvilágítani.

Pozsonyi látogatásomnak az volt a célja, hogy megvilágítsam a kedvezménytörvény módosításával kapcsolatos szándékainkat, s hogy partnereinknek elmondjam: a jogszabályt úgy akarjuk módosítani és úgy is módosítjuk, hogy az eredeti céljait megőrizze, támogatást nyújtson a határon túli magyarságnak ahhoz, hogy szülőföldjén boldoguljon és közben megőrizze magyarságát, anyanyelvét és kultúráját – jelentette ki Kovács László magyar külügyminiszter azt követően, hogy Pozsonyban csütörtökön kora este megbeszélést folytatott szlovák kollégájával, Eduard Kukannal.

  • Mindezt úgy kívánjuk tenni, hogy egyetlen szomszédosország, így Szlovákia szuverenitását, alkotmányos rendjét, érzékenységét se sértsük, egyszersmind a törvény megfeleljen az európai uniós normáknak, jogszabályoknak is – mondta Kovács László. Eduard Kukan Kovács szavaival egyetértésben elmondta: a munkalátogatásnak nem is volt egyéb célja, és örül, hogy a szlovák fél rövidesen a kedvezménytörvény módosításának konkrét szövegével is megismerkedhet. “Eddig még mindig megállapodtunk, és megtaláltuk a közös megoldásokat” – fogalmazott Kukan.