Helyi népszavazáson dönt vasárnap a 3045 lakosú Sződ 1190 választásra jogosult polgára arról, hogy épüljön-e a község határában szemétlerakó. A polgármesteri hivatal a falu határában kívánja megvalósítani a 6,6 milliárd forintos beruházást.

A hivatal illetékesei szerint a szemétlerakó telepítése semmilyen veszéllyel, vagy környezetkárosító hatással nem járna, viszont Sződ költségvetéséhez képest jelentős adóbevételeket jelentene a községnek. Helyi népszavazáson dönt vasárnap a lakosság a Pest megyei Sződön arról, hogy épüljön-e a község határában regionális hulladéklerakó. Matyó Anikó, a 3045 lakosú település jegyzője az [origo]-nak elmondta, hogy szavazni este hét óráig lehet. Délig a választásra jogosultak közel 30 százaléka adta le voksát. A községben 1190 választásra jogosult szavazhat. A szavazás akkor érvényes, ha a részvételi arány eléri az 50 százalékot.

A képviselő-testület a falu határában jelölte ki azt a területet, ahol megvalósulhatna a 6,6 milliárd forintba kerülő beruházás. Összesen 99 környékbeli település kommunális hulladékát raknák le. A hulladékot környezetbarát technológiával hasznosítanák, így a szakemberek szerint a szemétlerakó működtetése semmilyen veszéllyel nem fenyegetné a sződieket. A hulladéklerakó telepítése miatt viszont jelentős, a jegyző szerint a sződi költségvetéshez mérten nagy arányú adóbevételhez juthatna a község. Sződ jelenleg évi 360 millió forintból gazdálkodik és pillanatnyilag 40 millió forint hiánnyal küzd. Hertel László polgármester ugyanakkor az MTI-nek azt mondta: ha a falu lakóinak többsége mégis úgy döntene, hogy ne épüljön meg a hulladéklerakó, akkor az önkormányzat a rossz pénzügyi helyzet ellenére tiszteletben fogja tartani a népakaratot.