Elfogadta az Országgyűlés hétfőn – 304 igen, 34 nem és 5 tartózkodás mellett – az ügyvédekről szóló törvény módosítását.

A törvényjavaslat elsősorban az európai közösségi jogászok magyarországi, az uniós csatlakozást követő tevékenységét szabályozza. Az új törvény szerint az Európai Unió tagállamának állampolgárai akkor nyújthatnak eseti szolgáltatást Magyarországon, ha saját tagállamukban bejegyzett ügyvédek. Állandó, folyamatos ügyvédi tevékenységet akkor fejthetnek ki, ha saját tagállamukban bejegyzett ügyvédek, illetve ha Magyarországon letelepedtek.

A külföldi jogászok felvételüket kérhetik az ügyvédi kamarába, ha letelepedettként 3 évig folyamatosan ügyvédi tevékenységet láttak el Magyarországon. Az európai közösségi jogászok Magyarország területén bármilyen ügyvédi tevékenységet elláthatnak. Ezen a téren az irányelvek csak azt a korlátozást engedik meg, hogy ha valamely eljárásban a jogi képviselet kötelező, ezt az európai közösségi jogász csak akkor láthatja el, ha magyar ügyvéddel együttműködési szerződést kötött – áll a megszavazott törvényjavaslatban.