Újabb és újabb bírósági ügyekben kerülnek elő hamis illetékbélyegek – jelenti a
HavariaPress. A hírügynökség értesülései szerint az illetékbélyegekkel visszaélők azt használják ki, hogy a bíróságok jelentős illetéket kérnek olyan perekért, melyekben a felperes segítséget kér jogos követelése behajtásához.

Az illetéktörvény alapján ezeknél az eljárásoknál a követelés 6 százalékát kell illetékbélyegben kifizetni, minimum 7000 és maximum 900.000 forint értékben. A hamis okmánybélyeggel dolgozó csalók először olyan vállalkozást keresnek, amely korábban működött, de azóta megszűnt. Ezután keresetet indítanak a cég ellen, melyben azt állítják, hogy jelentős összeggel tartozik nekik a vállalkozás. A tartozás összegeként a csalók az eddigi esetekben 15 millió forint körüli összeget tüntettek fel, ilyenkor az illeték összege eléri a maximális 900 ezret. A kereset mellékleteként, több oldalon felragasztják a hamis illetékbélyegeket.

A bíróságokon eleinte nem tűntek fel a hamis bélyegsorozatok, ezért megkezdték a felperesek követeléseinek behajtását célzó eljárásokat. Amint kiderül, hogy a perben megnevezett vállalkozás megszűnt, megszüntetik az eljárást, és a pert indító csalók visszakaphatják a lerótt illeték 90 százalékát. Ezt azonban már nem bélyegben, hanem készpénz-átutalással kapja meg a felperes.

A HavariaPress információi szerint eddig Baranya, Vas, Szolnok és Bács-Kiskun megyékben bukkantak elő olyan bírósági keresetek, ahol ilyen jelentős összegű volt az illeték és hamis volt az okmánybélyeg. Az ügyben ezért már több rendőrség is nyomoz. A csalók által kezdeményezett bírósági eljárások átfutási ideje egyébként három hónap, így szinte bizonyos, hogy a következő napokban újabb és újabb esetekre derül majd fény. A hírügynökség értesülései szerint egy budapesti ügyvédi irodában több millió forint értékben találtak hamis okmánybélyeget. Feltételezik ezért, hogy ez az iroda volt a csalók irányító központja. A rendőrök nagy erőkkel nyomoznak, és hírzárlatot rendeltek el az üggyel kapcsolatban.