Az Országgyűlés hétfői ülésén lefolytatta annak a képviselői önálló indítványnak a vitáját, amely az április 12-i, EU-csatlakozásról döntő referendum napján a szavazást 21 óráig teszi lehetővé.

Göndör István (MSZP), az indítvány egyik előterjesztője hangsúlyozta: közös érdek, hogy a népszavazáson minél többen részt tudjanak venni. A szavazóurnák hosszabb nyitva tartását a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kezdeményezte annak érdekében, hogy április 12-i szavazáson a szombatra vonatkozó szigorú vallási előírásokat betartó személyek is részt vehessenek. Lamperth Mónika belügyminiszter jelezte: a kormány támogatja mind az önálló indítványt, mind Salamon László fideszes képviselő módosító indítványát, amely tartalmi változást nem hoz, csupán az eredeti indítvány megfogalmazásán változtat. Az indítványt az alkotmányügyi bizottság is támogatta.

Salamon László (Fidesz) kifogásolta ugyan, hogy nem történt négypárti egyeztetés az ügyben, s leszögezte, hogy a Fidesz általánosságban nem támogatja a törvények egyedi esetekre tekintettel történő módosítását, de pártja támogatásáról biztosította az önálló indítványt. Megjegyezte: egyszer vonta el az Országgyűlés a köztársasági elnök jogkörét a népszavazás napjának kitűzésekor, s akkor is rossz időpontot tűztek ki. Böhm András (SZDSZ) – az indítvány másik előterjesztője – úgy vélekedett, hogy nem azért kell megszavazni a javaslatot, hogy többen menjenek el szavazni, hanem azért, mert ez így természetes. Utalt arra: az idő rövidsége, a jogszabály jellege és egy ilyen döntés természetessége menthetővé teszi, hogy csak szóban és nem formálisan zajlott le a négypárti egyeztetés. Mind Böhm András, mind Herényi Károly (MDF) pártja támogatásáról biztosította az indítványt. Az elnöklő Dávid Ibolya a vitát lezárta.