Újabb tanúk meghallgatására utasította az ügyészség az ORFK-t Princz Gábor ügyében – írja a Népszabadság. Megtörténhet, hogy az öt éve “gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése” alapos gyanújával folyó postabanki eljárásban mégis 35 milliárdos hűtlen kezeléssel vádolják meg a bankárt.

Princz ellen egy másik ügyben a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal is eljárást indít: ma gyanúsítottként hallgatják ki a Budai Hengermalomnak nyújtott 2,6 milliárdos hitellel kapcsolatban. A hét elején a rendőrség hivatalosan is megerősítette a Népszabadság korábbi hírét: a héten megkezdődik az öt éve folyó nyomozás 60 ezer oldalnyi iratának ismertetése Princz Gábor és társai ügyében. A Postabank és Takarékpénztár Rt. egykori elnök-vezérigazgatóját “gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése” vétségének elkövetésével gyanúsítják. A Btk. ezt a bűncselekményt két évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Ez volt a helyzet péntek délutánig. Kevéssel a munkaidő vége után ugyanis az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága telefaxon további nyomozati cselekmények lefolytatására kapott utasítást. Öt tanút kell még kihallgatniuk a nyomozás lezárása előtt. A tanúk egyike Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, akit mint volt pénzügyminisztert lapinformációk szerint ma hallgatnak ki az Aradi utcában. A rendőrségen megütközéssel fogadták az ügyészi utasítást. A nyomozás ugyanis kezdettől fokozott ügyészi felügyelet mellett folyt, ami azt jelenti, hogy minden jelentősebb nyomozati cselekményt előre egyeztetni kellett az ügyészség illetékeseivel, és az ügy valamennyi fejleményéről is soron kívül beszámoltatták a nyomozókat.

A rendőrséget már decemberben figyelmeztette az ügyészség, hogy márciusig fejezze be a Postabank-ügyet. Az év elején az ORFK illetékesei jelezték: az összes előírt nyomozati cselekményt befejezték, készek az iratismertetésre. Névtelenséget kérő rendőrségi források szerint az iratismertetések időpontjait csak azt követően jelölték ki, hogy hetek óta nem reagált az ügyészség a rendőrség fentebb hivatkozott tájékoztató levelére.