Jóváhagyta a hétvégi országos cigány elektori gyűlés jegyzőkönyvében foglalt választási eredményt keddi ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

A döntéshozatalt megelőzőn Ficzere Lajos, a testület elnöke arra utalt: a tanácskozással kapcsolatban mindeddig nem érkezett panasz vagy kifogás. – Mint azt tapasztalhattuk, a gyűlés rendben, a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően zajlott le – tette hozzá. Ficzere Lajos emlékeztetett arra, hogy a tanácskozás mindvégig határozatképes volt, a részvételi arány pedig folyamatosan meghaladta a 60 százalékot. Szólt arról is: az októberi kisebbségi önkormányzati választás és az országos elektori gyűlések tapasztalatai alapján érdemes lehet újragondolni a kisebbségi voksolások bizonyos elemeit, s azokra felhívni a törvényhozó figyelmét.

Ilyen elemként említette az országos kisebbségi önkormányzatok választásának közvetlenné tételét, a helyi és a kisebbségi képviselőtestületek választásának időbeni elkülönítését, az eltérő nagyságú nemzetiségi közösségek esetében a szabályozás differenciálását. Ide sorolta Ficzere Lajos azt is, hogy jelenleg a nemzetiségek 13-53 fős országos képviselőtestületet hozhatnak létre, tekintet nélkül arra, pár száz, vagy “millióhoz közeli” ember vallja magát a közösséghez tartozónak.

A testület keddi ülésén elutasította a Jobbik Magyarországért Mozgalom két beadványát, amelyek egyike a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, míg a másik az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) által az áprilisi referendumot megelőzően folytatott kampány jogszerű voltát kérdőjelezte meg, az utóbbi esetben emlékeztetve arra, hogy az EUKK-t a kormány hozta létre. Beadványában a szervezet arra hivatkozott, hogy a közhatalom nem léphet a pártok helyébe, így “nem folytathat politikai kampányt, választáson nem vehet részt”. A vasárnap hajnalig tartó országos cigány elektori gyűlésen a Demokratikus Roma Koalíció az 53 tagú Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) 51 mandátumát szerezte meg; jelöltjeiken kívül – a két utolsó helyen – a Lungo Drom koalíció színeiben indult Farkas Flórián eddigi OCÖ-elnök és Bogdán János került a testületbe.