Szlovákia és Románia a továbbiakban is konzultálni fog a magyar kedvezménytörvényt érintő kérdésekről – jelezte szerdán Pozsonyban a hivatalos látogatáson Szlovákiában tartózkodó Adrian Nastase román miniszterelnök és vendéglátója, Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő.

A szlovák és a román kormányfő között teljes az egyetértés abban, hogy a határon túli magyaroknak kedvezményeket kínáló jogszabálynak maradéktalanul igazodnia kell az európai jogi normákhoz, márpedig szerintük a kedvezménytörvény jelen alakjában nem felel meg ezeknek az elvárásoknak. “Kizárólag arról van szó, hogy a harmadik évezred küszöbén a közös Európa kialakítását segítő, európai jogszabályok legyenek érvényben” – fogalmazott a közös sajtótájékoztatón Dzurinda. Nastase a “XIX. századi kérdésekre irányuló” magyar törvényt időszerűtlennek tartja, és úgy ítéli meg, hogy az ennél sokkal fontosabb XXI. századi problémákra kellene inkább összpontosítani.

A román miniszterelnök szerint Magyarország érthetetlen okokból késik a módosítással, jóllehet azt már az előző és a jelenlegi magyar kormány is többször megígérte, de valamilyen körülményre hivatkozva még mindig késlekednek. Ha ez így folytatódik, akkor a jogszabályt előbb vagy utóbb ajánlatos lenne felfüggeszteni – jelentette ki Nastase. A román fél ugyanúgy nem ismeri a módosítás szövegtervezetét, ahogyan Pozsony sem, ezért elvárják, hogy mielőtt a módosításról a magyar parlament tárgyalni fog, Budapest konzultáljon róla Bukaresttel és Pozsonnyal, mégpedig “nem a módosítás elveiről, hanem annak tényleges elveiről” – hangzott el a román miniszterelnök kétnapos pozsonyi látogatásának első hivatalos programja után, Mikulás Dzurinda és Adrian Nastase kétoldalú megbeszélését követően.