A pénzügyminiszter szerint Magyarország Európai Uniós csatlakozása után sem kell az országos vámszervezetben nagymértékű létszámleépítéssel számolni.

László Csaba erről csütörtökön nyilatkozott a rajkai magyar-szlovák határátkelőn tett látogatása alkalmából, ahova elkísérte Arnold Mihály altábornagy, a Vám és Pénzügyőrség Országos parancsnoka. A pénzügyminiszter a magyar és a szlovák vámszervek képviselőivel a határőrség és a vámszervezet feladatainak várható változásairól tárgyalt. László Csaba újságírók előtt kijelentette: a rajkai határátkelő objektumait, amelyek milliárdos nagyságrendű beruházással néhány évvel ezelőtt épültek, nem kell lebontani a két ország uniós csatlakozását követően, hiszen maradnak olyan teendők, amelyek elvégzésére alkalmasak az épületek.

A pénzügyminiszter szerint a rajkai létesítmény egyfajta bázisa lehet a jövedéki termékek adóztatásának, azokat a VPOP raktárbázisként hasznosíthatja. A pénzügyminiszter szólt arról is, hogy a felszabaduló kapacitásokat üzleti alapon lehet hasznosítani, a létesítmények logisztikai központként működhetnek tovább, hiszen ezek főútvonalak mentén vannak, és jó infrastrukturával rendelkeznek. László Csaba az állománnyal kapcsolatban hangsúlyozta: személyre szóló tervek készülnek arra, hogy kinek hogyan változik meg a munkaköre, illetőleg ki kerül átcsoportosításra. Kifejtette: az állomány egy részét átcsoportosítják a keleti és a déli határra, ahol jelentősen megnövekednek a vámszervezet feladatai. Ezt a körülbelül ezer kilométer hosszúságú határszakaszt fokozottan kell majd védeni. Ezért szükséges növelni a kapacitásokat.

A pénzügyminiszter elmondása szerint a határőrségnek is megnövekednek a feladatai, így oda is átkerülhetnek szolgálatteljesítők a vámszervezetekből. Kérdésre válaszolva kijelentette: azoknak a pénzügyőröknek és vámosoknak, akik az átszervezés miatt a keleti határra költöznek, a VPOP-től támogatást kell kapniuk.