Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójának nincs birtokában olyan konkrét bizonyíték, amely arra vonatkozna, hogy a szervezetnél titkos adatgyűjtés, megfigyelés történt volna.

Matejka Zsuzsanna mindezt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte a Magyar Hírlap aznapi cikkére reagálva. A napilap csütörtökön arról adott hírt, hogy az OEP-nél titkos adatgyűjtés és megfigyelés gyanúja merült fel, amelyben kívülről állami alkalmazottakat is megfigyeltek a sokmilliárdos gyógyszerár-támogatások megszerzése és megtartása érdekében. A Magyar Hírlap szerint ez indokolja azt, hogy – a lap információi szerint – a Nemzetbiztonsági Hivatal az OEP fokozott nemzetbiztonsági ellenőrzését rendelte el. A főigazgató az üggyel kapcsolatban egyetlen kérdésre sem válaszolt, annyit ugyanakkor elmondott: az elmúlt napokban a gyógyszerügyekkel foglalkozó egyik munkatársa közölte vele, arra utaló jelek vannak, hogy személyét nem megengedhető módon megfigyelik és zaklatás éri. Ugyanezen a napon kért interjút az OEP főigazgatójától a Magyar Hírlap újságírója, aki azt közölte vele: úgy értesült, hogy a pénztárnál meg nem engedett eszközökkel figyelik meg a köztisztviselőket és róluk rendszeresen jelentéseket készítenek.

Matejka Zsuzsanna elmondta: az újságíró az erről szóló anyagot számára nem adta át. Hozzátette: ezt követően megtette a szükséges bejelentéseket, és megtörtént az intézkedés a szükséges megelőző lépések végrehajtására. A főigazgató a gyógyszerár-támogatási rendszer részleteiről kifejtette: az OEP tavaly ilyen címen 209 milliárd forintot fizetett ki, amelyen 160 gyártó osztozott. Utalt arra, hogy az eredeti előirányzat 153 milliárd forint volt, amelyet a parlament kétszer emelt meg. Matejka Zsuzsanna jelezte: a gyártók közismert módon eddig is alkalmaztak bizonyos technikákat a számukra kedvezőbb támogatási döntések érdekében. Ezeknek elsődleges célpontját a szakmai kollégiumok jelentik, amelyeket kongresszusok szervezésével, utaztatásokkal, gyógyszerkutatási kedvezményekkel igyekeznek befolyásolni. Megjegyezte: a jelenség régóta létezik és okoz problémát a biztosítónak. Matejka Zsuzsanna elmondta: néhány éve kezdődtek a betegek érdekképviseleti szervezeteinek az orvosok gyógyszerrendelési szokásainak befolyásolására irányuló kísérletek.

A főigazgató utóbbi kapcsán kifejtette: az orvosoknak és gyógyszerészeknek továbbképzéseken keresztül kell megfelelő számú pontot elérniük diplomájuk megőrzéséhez. Szavai szerint a gyártók ilyen továbbképzések szervezésével igyekeznek az orvosokat bizonyos gyógyszerek felírására ösztönözni. A főigazgató szólt arról is, hogy az OEP-hez beérkező iratok, akták 80 százaléka a gyógyszerügyeket érinti. Tavaly mintegy 20 ezer levelet küldtek be a gyártók a pénztárhoz, amelyek támogatási kérelmeket, kifogásokat tartalmaztak, valamint egymást “jelentették fel” az OEP-nél. Matejka Zsuzsanna közölte: tudott az is, hogy a gyártók piaci elemzéseket készítenek arról, milyen kormányzati döntések várhatók. A főigazgató hangsúlyozta: a gyártók által eddig alkalmazott eszközök lényegében megfeleltek a világszerte szokásos módszereknek.