Az RTL Klub Híradójának információi szerint biztonsági papírra nyomtatták az utóbbi hetekben talált hamis okmánybélyegeket. Ez a papír kereskedelmi forgalomban nincs. Azt, hogy a hamisítás és az évekkel ezelőtt ellopott nagymennyiségű bankjegy papír eltűnése között van-e összefüggés, nem lehet tudni.

Ha az eredeti okmánybélyeget UV fényben nézzük meg, látható, hogy az egyébként fehér papír elszíneződik és apró foszforeszkáló pelyhek világítanak benne. Vagyis a bélyegeket biztonsági papírra nyomtatták. Az utóbbi hónapokban talált hamis bélyegeket a pénzjegynyomdában is vizsgálták. A szakértő kijelentette, a bélyegeken más védelmi elemek is vannak, ráadásul a hamisított okmánybélyegeket nem a jelenleg forgalomban lévő okmánybélyegek biztonsági papírjára nyomtatták, így egy hozzáértő azonnal észreveszi a csalást. A bíróságokon, ahol több millió forint értékben találtak hamis bélyeget, viszont nincs elég ember ahhoz, hogy minden papírt átvizsgáljanak.

“1 millió ügy van egy évben, nem tudjuk folyamatosan ellenőrizni” – nyilatkozta Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, aki hozzá tette, hogy az ügy kirobbanása óta jobban figyelnek az okmánybélyegekre. 2000-ben azért változtattak az okmánybélyegeken, mert azokat könnyen lehetett hamisítani. Azt, hogy a mostani botrány után lesz a változtatás a megrendelőn, vagyis az államon múlik.