A földgázellátásról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés gazdasági bizottsága általános vitára alkalmasnak találta a testület szerdai ülésén. Az indítványt 15 kormánypárti igen szavazattal 13 nem ellenében szavazta meg a bizottság.

Szalay Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára elmondta: az új törvényi szabályozás a világpiaci gázárakat úgy érvényesítené a hazai árakban, hogy a lakossági szektorban elviselhető legyen a drágulás. Az államtitkár a kompenzáció alapjául a világpiacinál jóval alacsonyabb magyar kitermelésű gázt tekinti, ennek árelőnyéből juttatnak vissza a lakosság számára. – A kompenzáció mértéke az idő múlásával egyre inkább csökken majd – tette hozzá. Szalay Gábor felhívta a figyelmet, hogy az ellátás biztonsága pénzbe kerül, az olcsó hazai földgáz fogyasztáson belüli részarányának csökkenése miatt pedig egyre inkább nettó importőrré válik az ország.

  • Nem kérhetjük számon a kormányon az árak befagyasztását, mert azt ilyen feltételek mellett lehetetlen teljesíteni – hangoztatta az államtitkár. Fónagy János, a testület fideszes alelnöke szerint az ellenzék azért nem tudja elfogadni a törvényjavaslatot, mert nem kapott részletes tájékoztatást a kerettörvény érdemi részeit meghatározó alacsonyabb szintű jogszabályokról, továbbá az ellátás biztonsági és fogyasztóvédelmi vonatkozásairól, valamint a társadalompolitikai hatástanulmányokról sem. A kerettörvényhez 5 kormány- és 15 miniszteri rendelet készül. Kovács Tibor, szocialista képviselő rámutatott, hogy a törvényjavaslat 90 százalékban megfelel az előző kormány által előkészített indítványnak, lényegi eltérés az előterjesztés tartalmában nincs.

A MSZP-s politikus nyomatékosította, hogy a hazai kitermelésű gáz árelőnyét a kormány eljuttatja a kisfogyasztókhoz. Szavai szerint a lakossági gázár “infláció alatt, vagy ahhoz közeli mértékben” emelkedik majd. Az ellenzék hiányolta a törvényjavaslatból a szolgáltatók ösztönzését arra, hogy az ellátás biztonságának növelésére fejlesztéseket végezzenek.