Egy kedden nyilvánosságra hozott szociológiai felmérés szerint a hivatalos fizetés mellett évi 1-3 milliárd dollárt keres az orosz rendőrségi állomány összessége – jelentős részben törvénytelen úton. Oroszországban nagyon rosszul fizetik a rendőröket, átlagos havi fizetésük nem éri el a 2500 rubelt, vagyis a 17 ezer forintot. A felmérésből kiderült, hogy azok a rendőrök, akiket csak a pénztelenség visz a rossz útra, már 7500 rubel körüli fizetés esetén is tartózkodnának a korrupciótól.

Az Oroszország 8 régiójára kiterjedő kutatás szerint az őrző-védő munka mellett a leggyakoribb kereseti forrás a bírságolás helyetti korrupció, az információk, és különféle dokumentumok eladása, és a seftelés. A megkérdezett rendőrök 48 százaléka bevallotta, hogy javarészt munkaidőben dolgozik saját zsebre, és 41 százalékuk azt sem tagadta, hogy a mellékes döntő részben törvénytelen tevékenységből származik. A rendőrök korruptsága kihat társadalmi megítélésükre is: 58 százalékuk panaszkodik a polgárok ellenséges viselkedésére, amire 27 százalék maga is durvasággal reagál. A közvélemény-kutatások szerint az oroszok 60 százaléka kiirthatatlannak tartja országában a korrupciót, és a rendőröket tekinti az egyik legkorruptabb foglalkozási csoportnak, rögtön a politikusok, és a vámosok mögött.

A kisebb-nagyobb megvesztegetések mellett az orosz rendőrök gyakran követnek el rendkívül súlyos bűncselekményeket is. Az év elején azzal a gyanúval is vettek őrizetbe rendőröket, hogy pénzért elvállalták egy újságíró meggyilkolását, és arra is volt példa, hogy egy lövöldözés során egy szervezett bűnözői csoport ugyanazokkal a fegyverekkel végzett rendőrökkel, amelyeket korábban tőlük vásárolt meg. A sajtó gyakran ad hírt rendőri vezetők és a maffiák kapcsolatáról, ahol esetenként már millió dolláros nagyságrendű korrupciós pénzekről van szó. A rendőrség erkölcsi állapotát többször bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök is, de elemzők szerint lényeges javulás nem tapasztalható ezen a téren, bár tavaly csak a moszkvai rendőrségtől több mint 400 munkatársat bocsátottak el korrupció miatt.