Letette esküjét az Országgyűlés elnöke előtt kedden Hajdu István, akit a törvényhozás az előző napon választott meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének.

Az Országház Gobelin-termében rendezett eseményen részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök is. – Remélem ezzel a választással az ORTT jövője megnyugtatóan alakul – jelentette ki az eskütételt követően Szili Katalin házelnök. Mint mondta: reméli, hogy mostantól az ORTT és a médiumok életében is “a politikamentes munkás hétköznapok” következnek. Hajdu Istvánt – az államfő és a miniszterelnök közös előterjesztése alapján – választotta meg az ORTT elnökének az Országgyűlés. A poszt Körmendy-Ékes Judit távozásával a tavalyi év végén üresedett meg.

Hajdu István 1945. október 21-én született Ózdon. 1969-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán, később mérnök-tanári szakon is diplomát szerzett. A ’80-as években az MSZMP alkalmazásában állt, 1988 és 1990 között, majd 1996-tól négy éven át a Magyar Rádió elnöke volt. Második mandátumának lejárta után – mindeddig – a Budapesti Műszaki Egyetem tudományos munkatársa, ötéves megbízással a Műegyetemi Kiadó irányítója.