Két próbapert is megnyertek azok a rendőrök, akik visszatartott ruhapénzük miatt indítottak eljárást tavaly. A precedens értékű ítéletek értelmében 22 ezer egyenruhásnak jár a ruhapénz, ami közel egymilliárdos tételt jelent – írja a Népszabadság.

A Zala Megyei Bíróság jogerős döntése értelmében jogtalanul tartotta vissza munkaadója egy rendőr törzszászlós tavalyi ruhapénzét, 47500 forint értékben. A másodfokú ítélet ellen felülvizsgálati kérelmet kíván beadni a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a Legfelsőbb Bíróságon – írja a Népszabadság. A precedensértékű ítélet eredménye lehet, hogy az egyenruhás rendőröknek közel egymilliárd forint ruhapénz jár. Az országban 22 ezer olyan rendőr van, akiknek egy tavalyi BM-rendelet alapján visszatartották a ruhapénzét a munkáltató rendőrkapitányságok. A fejenként járó 82500 forintból azzal tartottak vissza 47500 forintot, hogy ezt az összeget az újonnan bevezetendő téli ruha megvásárlására kell fordítani.

A Független Rendőr Szakszervezet tárgyalásokat kezd az ügyben az ORFK-val, hogy valamennyi érintett rendőr megkapja elmaradt ruhapénzét. Pongó Géza a szakszervezet főtitkára arra számít, hogy sikerül megegyezniük, ám ha nem jutnak eredményre, jogi útra terelik az ügyet. Pár napja egy másik rendőr is pert nyert egy ilyen ügyben másodfokon Nagykanizsán, így már két jogerős ítélet segítheti a rendőrszakszervezeteket a tárgyalásokon – írja a Népszabadság. A BM politikai államtitkárának, Pál Tibornak a titkárságvezetője, Dézsi Mihály közölte a lappal, hogy amint az illetékesek kézhez kapják az ítéletek indoklását, kialakítják álláspontjukat.