Könnyen és gyorsan kereshet bárki állást az EU-ban itthonról is jövő májustól kezdve, az Eures uniós munkaközvetítő rendszer segítségével – olvasható a Világgazdaságban. Magyarország ugyanis az uniós belépéssel egyidejűleg csatlakozik az Eures mindenki számára hozzáférhető számítógépes adatbázisaihoz, illetve tanácsadói hálózatához is.

Az Eures honlapján három adatbázis is segíti majd a magyar álláskeresőket 2004 májusától. Egyrészt egy naprakészen frissített lista az uniós tagállamokban (továbbá Svájcban, Norvégiában és Izlandon) meglévő és más EU-tagállamok polgárai által is betölthető üres állásokról. Itt a foglalkozás, a megkívánt gyakorlat, az ország, a megkívánt végzettség, a munkaszerződés jellege stb. alapján lehet betöltetlen állásokat keresni. A második adatbázis az egyes tagállamok aktuális munkaerő-piaci helyzetéről ad felvilágosítást, a harmadik pedig az egyes országokban uralkodó élet- és munkakörülményekről tájékoztat. A csatlakozástól kezdve az adatbázisokba természetesen a magyarországi üres álláshelyek felkerülnek, akárcsak a hazai munkaerő-piaci helyzetről és az itthoni élet- és munkakörülményekről külföldiek számára készített öszszefoglalók. Ennek a számítástechnikai hátterén és tartalmi elemein már hosszú ideje dolgozik az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ).

Az ÁFSZ az idei harmadik negyedévben tervezi felvenni, illetve kiválasztani azt a tíz főt, akik az első magyarországi Eures-tanácsadók lesznek. Három-négy fő egy budapesti irodában, a többiek egy-egy régióban kezdik meg munkájukat, amely egyrészt az uniós államokban meglévő üres állások ismertetéséből, illetve az ottani munkavégzéshez kapcsolódó egyéb információk (társadalombiztosítási jogosultságok, lakáskörülmények, megélhetési költségek stb.) átadásából áll majd. Másrészt viszont a munkaadók számára is hasznos szolgáltatásokat tudnak nyújtani. Az Euresnek ugyanis része egy olyan adatbázis is, amely a más tagállamban munkát keresők önéletrajzait tartalmazza. Az önéletrajzok között egyelőre csak az információs és kommunikációs technológia, az egészségügy, a szállodaipar és a vendéglátás, valamint a légi közlekedés területein lehet keresni, de tervezik más szakmacsoportok bevonását is. Cikkünk tegnapi írásakor az Eures-adatbázisok 49 209 álláskeresői önéletrajzot és 8368 betöltetlen állást tartalmaztak, előbbiek között 1211 regisztrált munkaadó válogathatott, utóbbiak között bárki, regisztráció nélkül is. A regisztráció egyébként munkaadók és álláskeresők számára egyaránt ingyenes.

Az Eures új EU-tagországokra való kiterjesztéséről maga az uniós munkaközvetítő hálózat is tájékoztató kampányt szervez, az ÁFSZ pedig azt tervezi, hogy minden vidéki kirendeltségén lesz Eures-asszisztens, aki alapinformációkkal maga is tud szolgálni, bonyolultabb esetekben pedig az adott régió Eures-tanácsadójához irányítja az álláskeresőt. Megyénként legalább két munkaügyi központban is elérhető lesz az Eures.