Egyértelműen kudarcnak minősítik az ausztrál adatvédők a biometriai ipar számára készülő adatvédelmi kódex kifejlesztését.

Az ausztrál Biometriai Intézet egy 110 ezer dolláros program keretében fejleszti ki a biometria felhasználóinak és beszállítóinak számára az irányelveket, miután a héten lezárult a Nemzeti Információgazdasági Iroda által meghirdetett tender. Isabelle Moeller, az intézet igazgatója nem árult el részleteket a készülő etikai kódex konkrét területeiről, azt viszont elmondta, hogy a munkába tanácsadóként bevonják az intézet tagintézményeit és a nyilvánosságot, de külön az adatvédőknek nem kívánnak szerepet adni.

“Az adatvédő csoportok nem tagintézményei az intézetnek, de felléphetnek a nyilvánosság részeként”, mondta megengedőleg. Az Ausztrál Adatvédelmi Alapítvány és az Ausztrál Elektronikus Határvidékek alapítvány igazgatósági tagja, Roger Clarke szerint a kódex azért van kudarcra ítélve, mert kizárták a konzultációból a közérdeket képviselő csoportokat. Egy ilyen érzékeny technológia használatának szabályozásába szerinte be kell vonni minden érintett felet, hiszen a biometria adatokat gyűjt az emberekről, ugyanakkor korlátozza a viselkedésüket, hiszen az emberek máshogy viselkednek, ha tudják, hogy megfigyelik őket. Clarke külön neheztel azért is, hogy nem képviseltetik magukat a munkavállalói szervezetek, pedig a munkahelyi megfigyelés még a köztéri megfigyelésnél is kritikusabb kérdéseket vet fel.

“Amikor a biometria használata szóba kerül, ugyanúgy adatvédelmi hatástanulmányt kell készíteni, mint ahogy minden beruházás kapcsán szükségszerűen környezetvédelmi hatástanulmány készül”, mondta. Az pedig egyenesen “kínos”, vélekedett, hogy csak az intézet tagintézményei vehetnek részt a kódex kifejlesztésében, hiszen ezek zömükben beszállítók és nem felhasználók – függetlenségük tehát több mint kérdéses. A tender kiírásában egyértelműen szerepel, hogy az etikai kódexet a szövetségi adatvédelmi megbízott hivatalával együttműködve kell kifejleszteni, és a Nemzeti Adatvédelmi Alapelvekre kell alapozni. A fejlesztés eredményéről a Biometriai Intézet májusi konferenciáján hallhatnak a résztvevők.