A VPOP Különleges Ügyek Főosztálya megkezdte a vizsgálatot a miskolci vámhivatalból kikerült okmánymásolatok ügyében.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy pénteken a miskolci Új hírnök című újság főszerkesztője önként átadta a VPOP képviselőjének a laphoz eljuttatott iratokat, amelyek döntően 1998-1999-ben keletkezett okmányok másolatai (munkalapok, jövedéki engedélyek, költségelszámolások) voltak.

A miskolci vámhivatalban hiánytalanul megtalálhatók az eredeti okmányok, amelyekben adótitkok, illetve személyes adatok is találhatók, ezért a miskolci vámhivatal parancsnoka feljelentést tett a városi ügyészségen személyes adatokkal és okiratokkal való visszaélés alapos gyanúja miatt. A parancsnok fegyelmi eljárást rendelt el az ügy teljes körű tisztázása érdekében – áll a VPOP közleményében. A miskolci hetilap csütörtökön közölte a vámpapírokat, s azt, hogy azokat egy hajléktalan találta egy kukában, s adta át az újságnak.

Rozsnyai Géza, a vám- és pénzügyőrség észak-magyarországi regionális parancsnoka csütörtök este az MTI-vel már közölte, hogy a hetilap által publikált iratok eredeti példányait csütörtök délelőtt a VPOP miskolci területi igazgatóságán sértetlenül találták. A regionális parancsnok hozzátette: ennek ellenére vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a parancsnokság irattárában lévő adatok hogyan kerülhettek a miskolci bulvárlap szerkesztőihez. Rozsnyai Géza feltételezése szerint a megjelent anyagot nem a kukában találták, hanem valaki, vagy valakik olyan céllal szerezték meg, hogy ezek publikálásával a VPOP területi parancsnokságának rossz hírét keltsék.