Az Országgyűlés hétfőn lefolytatta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatalnál (APEH) elrendelt adatmásolás körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság felállításáról szóló határozati javaslat általános vitáját: a testület létrehozását minden frakció képviselője elfogadta.

Font Sándor (MDF), a javaslat egyik előterjesztője felidézte, az APEH-nél egyszeri adatmásolás történt, de kormányzati, illetve a kormány felügyelete alá tartozó szerveknél is voltak hasonló esetek. Az MDF-es képviselő számos kérdést fogalmazott meg ezzel kapcsolatban. Elmondta, hogy a felállítandó bizottságnak kell kiderítenie, mi volt a jogalapja az adatmásolásnak, milyen szándék húzódik meg e mögött, továbbá mi volt az adatmásolás célja. Hangsúlyozta, az is megválaszolásra vár, hány másolat készült, állam- és adótitok sérült-e ezzel, illetve szabályszerű volt-e az adatok kezelése. Bőhm András az SZDSZ nevében támogatta a bizottság felállítását. Mint mondta, pártja jelöl tagot a testületbe. Kitért ugyanakkor arra, hogy az előző kormány idején, Simicska Lajos APEH-elnöksége alatt is voltak olyan történések, amelyek megingatták a hivatal bizalmába vetett hitet. Szijjártó Péter (Fidesz) szintén támogatta a bizottság felállítását. Utalt arra, hogy a költségvetési és pénzügyi bizottság kezdeményezte László Csaba pénzügyminiszter meghallgatását az ügyben, de a helyette megjelenő politikai államtitkár nem adott megfelelő választ a felmerülő kérdésekre. A vitában az ellenzéki képviselők azt hangoztatták, hogy nem bizonyult igaznak a kormánypártok vádja a hosszú bájtok éjszakájáról, míg az MSZP-s és SZDSZ-es honatyák az APEH-nél Simicska Lajos elnöksége idején történt “visszaélésszerű folyamatokról” beszéltek.

Szabó Zoltán (MSZP) feleslegesnek tartja ugyan az APEH-adatmásolás körülményeit vizsgáló bizottság létrehozását, de – mint hozzátette – megszavazzák a felállítását, mert az ellenzéki jog. Hangsúlyozta: semmi olyan dolog nem történt, ami az APEH tevékenységi körébe nem fér bele. Hivatkozott arra, hogy a törvény szerint az adatokat öt évig meg kell őrizni. Az MSZP-s politikus szerint nem sérült a titokvédelem sem, mert ezeknek a személyes adatoknak az őrzésére az APEH jogosult. Hozzáfűzte: a kimásolt adatokat az adóhatóság épületében őrzik, és a CD-k csak az APEH által használt rendszeren olvashatók. Hargitai János (Fidesz) úgy fogalmazott, hogy nem APEH- vagy VPOP-ügyről van szó, hanem “a szocialista kormány nagyon durva alkotmánysértéséről”. A fideszes politikus szerint ki kell deríteni, ki volt a kezdeményezője az alkotmánysértésnek, ami szerinte még ma is fennáll. Hozzátette, ha a kormány volt a kezdeményező, akkor annak feje is felel az alkotmánysértésért. Közlése szerint az ügyben az adatvédelmi biztos felszólította az adatkezelőket: haladéktalanul semmisítsék meg az adatbázist. Demeter Ervin (Fidesz) azt állította, hogy az adatmásolással több millió magyar állampolgár és több százezer vállalkozó adatait kivonták az ellenőrizhetőség alól. Azt is kifogásolta, hogy az adatmásolással egy időben külső céget bíztak meg az auditálással, amihez a társaságnak meg kellett ismernie az APEH államtitkot képező informatikai rendszerét.

Elfogadhatatlannak nevezte a kormánypárti érveket, mert szerinte nem napi rutinmunka a két hétig tartó adatmásolás, s az sem, hogy a 19 megyei adóhivatal anyagát egy helyre, a budapesti központba kellett szállítani. Azt is visszautasította, hogy a kormányváltás időszakát akarták rögzíteni, mert akkor – mint mondta – nem augusztus közepén kezdik meg az adatmásolást, hanem május végén. Ellenzéki képviselők – kétperces felszólalások során – a felelősöket megnevezését is sürgették. A pénzügyminiszter és a kormányfő felelőssége, illetve lemondatása is többször szóba került. Domokos László (Fidesz) leszögezte: a vizsgálatok során a miniszterelnök felelősségét is tisztázni kell. Az ellenzéki politikus a pénzügyminiszter felelősségéről szólva – az előző kormány időszakára utalva – úgy fogalmazott: László Csabának nem véletlenül kellett elmennie közigazgatási államtitkári székéből is. – Akkor sem értett hozzá, most sem ért hozzá – tette hozzá Domokos László, aki tragédiának nevezte, hogy a pénzügyminiszter – aki szerinte már korábban, más ügyben is elhárította magától a felelősséget – nem tagadta meg az adatok lemásolását. Demeter Ervin (Fidesz) úgy vélte, a gyanút erősíti az a bizonytalanság, ami akörül alakult ki, hogy kinek az utasítására mentették el az adatokat. A szocialista Wiener György egy politikai elemzést idézve – az APEH-adatmentéssel kapcsolatos ellenzéki magatartást értékelve – kijelentette: a Fidesz minden nyúlra lő. – Akkor is lőnek, ha nincs nyúl – fűzte hozzá. Az ülést vezető Harrach Péter ezután lezárta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatalnál elrendelt adatmásolás körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság felállításáról szóló határozati javaslat általános vitáját.