A zámolyi emberölés ügyében jogerősen 11 év börtönre ítélte Krasznai Krisztián elsőrendű vádlottat a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán.

Az eljárás adatai szerint 1999. augusztus 29-én este három csákvári fiatalember ment a zámolyi romák házaihoz, hogy tisztázzanak egy korábbi nézeteltérést. Ám egy 25-30 fős csoport rájuk támadt és az egyik csákvári fiatalembert ökölcsapásokkal, rúgásokkal, botütésekkel olyan súlyosan bántalmazták, hogy az a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe. A Fejér Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét jogerőre emelő legfelsőbb bírósági végzés szerint Krasznai Elemér másodrendű vádlott garázdaság miatt egy év letöltendő börtönt kapott. Az eljárás másik öt vádlottja közül egy elhunyt, kettő menedékjogot kapott Franciaországban, ahol kiadatásukat is megtagadták, kettőnek pedig már első fokon jogerőre emelkedett a felfüggesztett szabadságvesztése, illetve próbára bocsátása. A hatóságok előtt ismeretlen maradt az a személy, aki Krasznai Krisztián tettestársa volt az emberölés során. A két LB előtt álló vádlott védői szerdai perbeszédükben az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új elsőfokú eljárás lefolytatását kérték, mert álláspontjuk szerint az iratokban rendelkezésre álló adatokkal ellentétes, megalapozatlan döntés született, amely az indoklási kötelezettségnek sem tesz eleget.

A védelem többek között azzal érvelt, hogy a megyei bíróság nem tartott éjszakai helyszíni szemlét, ahol azt kontrollálhatta volna, hogy valójában mit is láthattak, miről is számolhatnak be hitelt érdemlően az esti órákban, rosszul megvilágított helyen történt tumultuózus jelenet szemtanúi. A Legfőbb Ügyészség képviselője az elsőfokú ítélet helyben hagyását kérte perbeszédében. Az LB szerdán kihirdetett másodfokú határozatának szóbeli indoklásában megjegyezte: a bántalmazás módja, erőssége, a sérülések jellege, az, hogy az elkövetők még a földre került, magatehetetlen áldozatot is tovább rugdosták, arra utal, hogy a cselekmény közel áll a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléshez. A bíróság kiemelte: a tettesek olyan személyt öltek meg, aki semmiféle törvényellenes magatartást nem tanúsított és a történtekre semmilyen módon nem adott okot. A gátlástalan, elvetemült cselekményre első fokon kiszabott 11 éves börtönbüntetés az LB szóbeli indoklása szerint túlontúl enyhe, ám a vádlottak terhére irányuló megyei főügyészi fellebbezés hiányában nem súlyosítható.

A szerdai tárgyaláson elhangzott, hogy a fiatal felnőtt korú Krasznai Krisztián többször volt büntetve zsarolás, rablás, lopás és más bűncselekmények miatt. Jelenleg is egy másik eljárásban kiszabott jogerős szabadságvesztés büntetését tölti. A zámolyi romákról 1997-ben a sajtó annak kapcsán is hírt adott, hogy házaikat a helyi önkormányzat lakhatatlanná nyilvánította és leromboltatta. Ekkor a hajléktalanná vált romák a helyi művelődési házba költöztek, majd hónapokon át tartó hányattatás után a franciaországi Strasbourgba vándoroltak, menedékjogot kértek és kaptak. A zámolyi romák szószólója akkoriban Krasznai József volt. A romák a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság előtt eljárást kezdeményeztek a magyar állam ellen, ám a bíróság nem marasztalta el Magyarországot. Ezzel kapcsolatban olyan hírek is napvilágot láttak a magyar, illetve külföldi sajtóban, hogy a zámolyi romák strasbourgi fellépése mögött az orosz titkosszolgálat áll, amely így próbálta Magyarország nemzetközi jó hírét, uniós csatlakozási esélyeit rontani.