A pénzügyminiszter törvénymódosítást kezdeményez az eljárás legalizálására és vizsgálatot javasol elődje választási listájának ügyében. A kormányszóvivő elmondása szerint a kabinet kész négypárti egyeztetést kezdeményezni abban az esetben, ha az adatmentési ügy kapcsán sor kerül az adatvédelmi törvény módosítására.

László Csaba pénzügyminiszter levelet intézett Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoshoz, aki törvénytelennek ítélte, hogy a kormányváltáskor külön bejelentés nélkül rendkívüli adatmentést hajtottak végre egyebek között az adóhivatalnál. László Csaba törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a kiemelten fontos állami intézményekben az általa kezdeményezetthez hasonló adatmentések a kormányváltás időszakában kötelezőek legyenek.

Ugyancsak kezdeményezi a miniszter, hogy ezeket az adatmentéseket a jövőben a mindenkori adatvédelmi biztos hivatalában őrizzék. A miniszter levelében leszögezi, “a másolati példány készítésének célja az volt, hogy a feladatkörök átadás-átvételének részeként rendelkezésre álljon egy, a kormány hivatalba lépésének időpontját bemutató fénykép, amely egy esetleges későbbi vizsgálat számára kiindulási alapul szolgálhat”.

A szóvivő beszámolt arról, hogy a miniszter felhívta az ombudsman figyelmét az adatvédelmi törvény azon szakaszára, amely vizsgálat esetén elsőként az adatkezelőt szólítja fel az adatkezelés megszüntetésére. Ehhez képest az ombudsman elsőként az MDF-et értesítette vizsgálata eredményéről. Gál J. Zoltán jelezte, a pénzügyminiszter visszaküldi az adatmentésben érintett intézményeknek a mentés másolati példányait, hogy semmisítsék meg azokat. A kormányszóvivő szavai szerint az adatmentés nem járt együtt a személyi adatok sérülésével.

Kitért arra, hogy “a miniszter örömmel venné, ha Péterfalvi Attila kifejtené szakmai álláspontját” a karcagi választókörzetben ajánlási szelvényeket leadó állampolgárok neveit tartalmazó lista ügyében is. Ezt a listát még fideszes elődje, Varga Mihály állíttatta össze a minisztériumban.