Három latin-amerikai ország, Peru, Costa Rica és Uruguay terjesztett be az idén az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához Kubáról szóló határozatot – derült ki Rogelio Sierrának, Kuba perui nagykövetének hétfői nyilatkozatából.

A diplomata közölte, hogy országa barátságtalan cselekedetnek és igazságtalannak tartja a lépést. “Érthetetlen, hogy latin-amerikai testvérek ilyen jellegű tervezetet nyújtsanak be” – mondta az RPR rádiónak nyilatkozva. A három ország pénteken előterjesztett határozati javaslatában kezdeményezte, hogy a bizottság jelöljön ki különmegbízottat az emberi jogok kubai helyzetének megvizsgálására. Emellett felkérte a havannai kormányt, hogy fogadja a különmegbízottat, és minden rendelkezésére álló eszközzel biztosítsa a munkája megfelelő minőségű elvégzéséhez szükséges körülményeket, eszközöket.

Sierra rámutatott, hogy országa nem ellenezné a világszervezet megbízottjának látogatását. Egy feltétele van mindössze, mégpedig az, hogy erővel kényszerítsék, nem kötelezzék erre. Az AFP jelentése szerint Allan Wagner perui külügyminiszter sajnálkozását fejezte ki a nagykövet által hangoztatott minősítés miatt. Rámutatott: nem felel meg a valóságnak a “barátságtalan cselekedet” kitétel, éppen ellenkezőleg, a határozattervezet benyújtása az együttműködésre alapozott politika keretébe illeszkedik. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának 59. ülésszaka március 17-én nyílt meg Genfben, és április 25-én ér véget. A bizottság rendre fogad el olyan határozatot, amely bírálja a kubai kormányt az emberi jogok megsértése miatt.