A győri közútkezelő felmérése szerint a megyei kistelepülések útjain a jelzőtáblák több helyen hiányoznak, vagy szinte felismerhetetlenek. Az életveszélyes kereszteződések tulajdonosa az önkormányzat. Az utak kezelését az állam több mint tíz éve bízta a helyi hivatalokra, de se pénzt, se szakembert nem adott hozzá.

Sok halálos baleset azért történik, mert a kereszteződésből hiányzik például az elsőbbség adásra figyelmeztető tábla. Az ilyen tragédiák miatt a győri közútkezelők a megye kistelepüléseinek útjait vizsgálták. A felmérés szerint a Veszprém megyétől nemrég csatlakozott 6 falu van a legrosszabb helyzetben. Az egyik leggyakoribb veszélyforrás, hogy hiányzik a vasúti kereszteződés előjelző táblája. 1990- ben megszüntették azokat a műhelyeket, amelyek a jelzőtáblákért feleltek. Az egyébként 10-15 évenként cserére szoruló táblákat azóta senki sem gondozza. Sok kistelepülés polgármestere nem is tudja, hogy ez önkormányzati feladat. Másutt meg pénz nincs rá.

“Meg kell nézni, hogy ahol baleset van ott hiányzik-e a tábla. Ha igen, akkor azt pótolni kell. De hogy az összes táblát nem tudjuk kicserélni, az már biztos” – nyilatkozta dr. Kancsal Károly, Bakonyszentkirály jegyzője. A kistelepülések polgármestereitől az sem várható el, hogy tudják: hova, milyen jelzőtáblát kell tenni. “Az a helyzet állt elő, hogy amíg az utak építésének engedélyezési kérdése megoldott, – hisz ezt a közlekedési hatóság intézi – addig a fenntartásának kezelésének ma jogszerűen nincs olyan szervezet, amely ellenőrizhetné” – mondta Kalincsák István, a Győri Közútkezelő Kht. vezetője. A közútkezelő munkatársai a falvak vezetőinek a napokban egy továbbképzésen beszélnek a teendőkről. Pénzt nem ígérnek, de a felmérés alapján azt megmondják, hogy hova milyen tábla kell.