A Lilly Hungária Kft. elismerte, alkalmazottai valóban kértek személyes jellegű információkat. A cég ígéri, a jövőben nem fordul ilyen elő, ezért át is szervezik az érintett szervezeti egységet – írja a Magyar Hírlap. A cég korábban tagadta, hogy állami alkalmazottakat figyeltetett meg.

Váratlan fordulat történt kedden a gyógyszeripari megfigyelési ügyben. A Lilly Hungária Kft., elismerte, hogy egyes munkatársai valóban kértek személyes jellegű információkat. A cég kijelentette: mindent megtesz, hogy a jövőben érvényesüljenek belső normái, és ne forduljon elő hasonló eset. A vállalatnál azonnal hatállyal átszervezik a megfigyelési ügyben érintett szervezeti egységet. Jogi szakértőket is felkérte, vizsgálják ki, mi idézhette elő a szabályzattól eltérő működést – írja a Magyar Hírlap. A Lilly Hungária Kft. a laphoz eljuttatott közleményében elismerte, hogy a cégvezetés engedélye nélkül, de egyes alkalmazottak személyes jellegű információkat kértek. A “gyógyszergate” során a cég egyik vezető munkatársának megbízásából állami alkalmazottakat figyeltek meg. A cég egészen mostanáig cáfolta az ügyben játszott szerepét, kedden azonban elismerte az alkalmazottak által végzett adatgyűjtés tényét.

“A Lilly Hungária Kft. belső vizsgálata nem tárt fel semmilyen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a vállalatvezetés engedélyével bárki is törvénytelen megfigyeléseket rendelt volna meg, de el kell ismernünk – olvasható a cég közleményében -, hogy egyes alkalmazottak munkájuk során személyes jellegű információkat kértek, amely adatokat megkapták és tárolták.” A Lilly Hungária szerint az ilyen cselekedet távol áll a vállalat üzleti tevékenységét irányító normáktól. “Mélységesen sajnáljuk, hogy ez az eset előfordulhatott” – írják. Az ORFK még nem döntött Elek Csaba OEP-főtanácsadó feljelentéséről. A nyomozást csak akkor rendelik el, ha kimutatható lesz a feljelentő jelentős érdeksérelme – írja a Magyar Hírlap.