A Matávnak mintegy 4,4 millió forintot kell átutalnia az Interdotnet Magyarország Kft.-nek a Hírközlési Felügyelet Hírközlési Döntőbizottsága (HDb) végrehajtási határozata alapján.

A HDb a Matáv és az Interdotnet internetszolgáltató között fennálló elszámolási vitában hozott határozatot. Az Interdotnet a 2002. január 1-jétől 2003. január 31-ig járó követelés érvényesítésével kapcsolatban fordult a HDb-hez. A határozat ellen nincs helyefellebbezésnek, ám az érintettek három napon belül kifogással élhetnek a HDb-nél – áll a közleményben.

A közlemény kitér arra, hogy a Matáv és az Interdotnet közötti elszámolási vita a távközlési szolgáltatás díjának megosztásával kapcsolatban tavaly márciusban került első alkalommal a HDb elé. A bizottság júniusban arra kötelezte a Matávot, hogy nyolc napon belül utalja át az Interdotnetnek a díjmegosztásról szóló rendelet alapján az őt megillető díjat. Az internetszolgáltató a díjmegosztásról rendelkező határozat alapján azt sérelmezte, hogy a határozattal ellentétben a Matáv az Interdotnetet megillető összegből 4 százalékot visszatartott beszedési kockázat címén.

A követelés behajtása iránt az Interdotnet azonnali beszedési megbízást adott a Matáv bankszámlája terhére, ám a távközlési társaság számlavezető pénzintézete, a CIB Bank Rt. nem tett eleget a megbízásnak. Az internetszolgáltatónak írott válaszában azzal magyarázta az elutasítást, hogy “az inkasszó nem teljesíthető, mert a határozatból nem állapítható meg az összegszerűség.” Az Interdotnet végrehajtási kérelmével 2003. március 6-án fordult a HDb-hez és kérte a visszatartott 4,379322 millió forint követelés végrehajtását.

A HDb végrehajtási határozatának indokolásában kitér arra, hogy a díjmegosztásra vonatkozó rendelet és az ennek alapján hozott döntőbizottsági határozat nem adott lehetőséget az Interdotnetet megillető díj bármilyen címen való csökkentésére. A HDb határozatában felhívta a Matáv bankszámláját vezető CIB Bankot, hogy az Interdotnet részére utalja át a pénzt.