Nem szabad megengedni, hogy a bíróságok politikai demonstrációk terepévé váljanak – hangsúlyozta Furmann Imre ügyvéd, aki egy cigány férfi jogi képviselőjeként első fokon pert nyert a Magyar Fórum című, a MIÉP szellemiségét közvetítő hetilappal szemben. Elmondása szerint a bírósági tárgyaláson és azt követően egy 20-30 fős, magyar zászlót lengető csoport méltatlan helyzetet teremtett.

A Magyar Fórum 2001 nyarán Cigányok rémuralma Pándon címmel közölt riportot. A cikk szerint a Pest megyei településen a “cigányok gyilkolják, kegyetlenül megkínozzák, majd földönfutóvá teszik”, továbbá a “legváltozatosabb és gyakran kegyetlen bűntettek elkövetésével” rettegésben tartják az “egyelőre még többségi magyarokat”. Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa megállapította, hogy a hetilap néhány súlyos helyi bűncselekményről “nagyfokú ellenséges indulat gerjesztésére alkalmas módon” számolt be.

A kisebbségi biztos közösség elleni izgatás alapos gyanúja miatt feljelentést tett az ügyészségen, nyomozás lefolytatását kérve a cikk szerzője és mindazok ellen, akik felelősek a riport megjelentetéséért. (A Magyar Fórum kiadója a Magyar Út Körök Mozgalom, a szerkesztőbizottságot Csurka István, a MIÉP elnöke vezeti.) Az ügyészség bűncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást. Az ügyészség sem vitatta, hogy a riportban szereplő állítások “megalapozatlanok, megengedhetetlenek és gyűlölet keltésére alkalmasak”, de úgy ítélte meg, a közösség elleni izgatás bűntettére vonatkozó paragrafus ebben az ügyben nem alkalmazható.

Kolompár László, az egyik érintett pándi cigány férfi személyiségi jog megsértése miatt fordult bírósághoz. Furmann Imre ügyvéd, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója – a roma férfi jogi képviselője – arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletében elmarasztalta a Magyar Fórumot. A bíróság eltiltotta a lapot a további jogsértéstől, ezen kívül nyilvános bocsánatkérésre és 80 ezer forint nem vagyoni kár, valamint 100 ezer forint közérdekű bírság megfizetésére kötelezte.

Furmann Imre az ítéletet örömmel fogadta, azt viszont sajnálatosnak tartja, hogy a Magyar Fórum szimpatizánsai “méltatlan helyzetet teremtettek” a bíróságon. Az ügyvéd elmondása szerint a 20-30 fős, magyar zászlót lengető csoportot a tárgyalás során a bírónőnek több alkalommal is rendre kellett utasítania. Az ítélethirdetés után a csoport tagjai a Himnuszt kezdték énekelni, elállták az ajtót, és azok, akik távozni szerettek volna – köztük az ügyvéd és ügyfele -, percekig nem tudták elhagyni a tárgyalótermet.

Furmann megjegyezte: szerinte politikai demonstráció történt a bíróságon. A jogvédő iroda igazgatója emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban – az ifjabb Hegedűs Loránt MIÉP-es református lelkész ügyében folyó tárgyaláson – már előfordult hasonló eset.

Hozzátette, és ezt bírósági források is megerősítették, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján nehéz fellépni az ellen, ha valaki a bírósági épületben, de már a tárgyalás után tanúsít nemkívánatos magatartást. Furmann Imre – mint mondta – éppen ezért érzi szükségét annak, hogy a problémára felhívja a jogalkotók és a jogalkalmazók figyelmét.