Mióta kamerákkal figyelik a buszsávokat, kilenc eljárás indult mentősök ellen buszsáv jogtalan használata miatt. A mentősök nem fizetnek, inkább börtönbe vonulnak. A rendőrségnél fővárosi politikusok lobbiznak, hogy szüntessék meg a szabálysértési eljárásokat a buszsávot használó mentősökkel szemben.

A budapesti rendőrfőkapitánynál lobbizik a fővárosi közgyűlés két bizottsága azért, hogy a mentőautók büntetlenül használhassák a buszsávot. Danielisz Béla (MSZP, városrendészeti bizottság) és Moskovits Péter (MSZP, pénzügyi bizottság) fővárosi képviselők levélben fordultak Kökényesy Antalhoz, hogy a főkapitány vizsgálja meg, mentesíthetők-e a pénzbüntetés alól azok a mentőautók, amelyek éppen nem szirénáznak, és nem használják a kék villogót, de a Rákóczi úti buszsávban haladnak. A rendőrség jelenleg nem tud eltekinteni a bírságtól, de mivel nem ért egyet a hatályos jogszabállyal, kezdeményezi módosítását a belügyminisztériumnál – mondta a Magyar Hírlapnak Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság alosztályvezetője.

A buszsávban csak a menetrend szerint közlekedő autóbuszok, taxis, és megkülönböztető jelzést használó járművek haladhatnak. A mentőautók korábban is használták a buszsávot, de amióta a rendőrség kamerákkal figyeli a Rákóczi utat, a mentősök is sorban kapják a szabálysértésről szóló leveleket. A kamerák működésének első két hónapja alatt kilenc eljárás indult mentősök ellen buszsáv jogtalan használata miatt. Hogy kinek kellene fizetnie, vagy börtönbe vonulnia, még nem tudni, mert a mentőszolgálatok nem adják ki a hatóságnak a mentőautó sofőrjének adatait.