A kelet-boszniai Potocariban, a srebrenicai mészárlás áldozatainak emelt emlékhelyen hétfőn sírba helyezték a vérengzésben meggyilkolt emberek első azonosított csoportjának, közel 600 muzulmánnak a földi maradványait.

A temetésen mintegy 15 ezren vettek részt, számos nemzetközi szervezet, külföldi diplomata volt jelen. A gyászszertartást Mustafa Effendi Ceric uléma tartotta. Süleyman Tihic, a boszniai államelnökség bosnyák tagja a temetésen azt hangoztatta, hogy a srebrenicai mészárlás és a boszniai háborúban történtek tisztázása előfeltétele a tartós békének, a balkáni népek közötti kölcsönös bizalomnak és az államok közötti jó viszonynak.

Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője felolvasta Kofi Annan levelét, amelyben az ENSZ-főtitkár mély fájdalommal emlékezett meg a vérengzés áldozatairól. Annan szerint szavatolni kell, hogy hasonló bűncselekmények többé ne történhessenek meg, és a hágai Nemzetközi Törvényszék maradéktalanul fény derítsen az igazságra.

A temetés alatt a közel 1800 boszniai szerb rendőr, az SFOR katonái és az Európai Unió rendőrei ügyeltek a biztonságra. Boszniában gyásznapot tartottak hétfőn. A vöröskereszt adatai szerint Srebrenicában 7079 személynek – javarészt férfinak – veszett nyoma 1995 júliusában, miután a boszniai szerb hadsereg ostrom alá vette az ENSZ védelme alatt álló várost. Eddig több mint ötezer áldozat holttestét hantolták ki a kelet-boszniai tömegsírokból, de a tetemek többsége még azonosításra vár.

A boszniai szerb hatóságok mindmáig nem ismerik el a vöröskereszt adatait. Szerintük a város bevételekor legfeljebb kétezer bosnyák esett el, s mindannyian katonák voltak. Közel százan menekülés közben, végkimerülésben haltak meg, és mintegy száz muzulmán fegyverest személyes bosszúból vagy úgymond a nemzetközi jog ismerete híján öltek meg a szerb katonák. Banja Luka szerint a hadműveletet irányító Ratko Mladic hadseregparancsnok szembeszegült minden törvénytelen cselekménnyel.

A srebrenicai mészárlás kapcsán a hágai törvényszék népirtással vádolja Mladicot, aki mindmáig – a mészárlás után nyolc évvel – szökésben van, állítólag Szerbia területén bujkál. A legtekintélyesebb nemzetközi emberi jogi szervezet, az Amnesty International hétfőn felszólította Banja Lukát, hogy haladéktalanul végezze el a teljes és elfogulatlan vizsgálatot a srebrenicai vérengzés ügyében. Az AI emlékeztet arra, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság területén mindeddig nem indítottak egyetlen bírósági eljárást sem a mészárlás kapcsán.