Megkezdődött a Tocsik-per másodfokú tárgyalása a Legfelsőbb Bíróságon – jelenti a HavariaPress.

A keddi tárgyaláson megjelent az ügy elsőrendű és másodrendű vádlottja, Tocsik Márta és Liszkai Péter is. Nem ment viszont el a bíróságra az ügy harmadrendű vádlottja, Szokai Imre, aki a vádbéli időszakban – 1996-ban – az Állami Privatizációs és Vagyonügynökség Rt. (ÁPV Rt.) elnöke volt.

A tárgyalás a Fővárosi Bíróság tavaly márciusban első fokon meghozott ítéletének ismertetésével kezdődött. Az ügy két fő vádlottját akkor különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt, valamint magánokirat-hamisítás miatt ítélték el. Tocsik Márta, aki az ÁPV Rt. jogi és pénzügyi tanácsadója volt, 4 év börtönt, Liszkai Péter, az ÁPV Rt. jogi tanácsadójaként pedig 3 és fél év börtönt kapott. Az első fokon meghozott ítélet mindkettejüket 4 év közügyektől való eltiltással is sújtotta, Tocsik Mártának ráadásul 640 millió forint pénzbüntetést is kiszabott. Az ügy sértettje az ÁPV Rt. volt.

Mint ismeretes, az ÁPV Rt. megbízási szerződést kötött Tocsik Mártával, amelynek értelmében Tocsik kapcsolatba lépett azokkal az önkormányzatokkal, amelyekkel az ÁPV Rt perben állt. A megbízás szerint az volt a feladata, hogy rendezze a mintegy félszáz önkormányzattal a peres szerződéseket. A pénzügyi tanácsadó az ügyek sikeres rendezését követően a megtakarítás 10 %-át és annak áfáját kapta sikerdíjul. Az első fokon eljáró bíróság szerint azonban ez a szerződés már kimerítette a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés tényállását. Az ügyben szerdán folytatódik a tárgyalás, jogerős ítélet jövő kedden várható.