A nyílt forráskódú vállalati szoftverekkel foglalkozó cég egy levélszemét elleni munkacsoportot állított fel, amely reményei szerint felkelti az érdeklődést saját levélszűrő terméke iránt, másrészt bevonhatja a nyílt forráskódú közösséget a reklámlevelek elleni küzdelembe.

Az ActiveState által hétfőn bejelentett Anti-Spam Research Task Force munkájában részt vesz az a négy kutató, akik a cég szerint a terület “legjelentősebb újítói”, köztük Jason Rennie, a nyílt forráskódú iFile eszköz létrehozója, vagy Tim Peters, a SpamBayes szűrő megalkotója. A cég fejlesztési igazgatója, Jesse Dougherty, elmondta hogy az ActiveState saját PureMessage termékét is népszerűsíteni kívánja a munkacsoport révén, de elméleti munkával és az általuk elért eredmények egy részének a nyílt forráskódú közösség rendelkezésére bocsátásával a kutatást is segíteni akarják. Dougherty elmondta, hogy ők némileg máshogy közelítenek a szemétlevél problémához, mint az IETF, amely az internet szerkezetéből kiindulva kíván hosszú távú megoldást találni a spamek ellen, vagy a JamSpam koalíció, amely viszont nem annyira technikai, mint inkább vitacsoport.

Mindkét társaság a feladó hitelesítésre koncentrál, míg az ActiveState – talán mivel ügyfelei vállalkozások – pedig a tartalomra. “A vállalati adminisztrátor számára a szemétlevél azt jelzi, hogy nem volt képes érvényesíteni az e-mail átjárónál az általa meghatározott elfogadhatósági szabályokat”, magyarázta Dougherty. Ennek érdekében az ActiveState munkacsoportja a tartalomszűrő eszközök kifejlesztésére fog koncentrálni. A levélszemét elleni küzdelem másik módja a törvényi szabályozás – de ez Rennie szerint a küzdelemnek csak egy vetülete, a jogi eszközök mellett technikai eszközökre is szükség van, hogy a joghézagokat, a legkisebb repedéseket is kihasználó reklámozók fölé lehessen kerekedni.