Pártoktól kapott névre szóló kampánylevelek, a munkaadó által ellenőrzött e-mailek, a bankban lemásolt iratok miatt panaszkodtak a legtöbbet. Az ombudsman szerint a panaszok száma tovább nőhet.

Jelentősen, csaknem 10 százalékkal nőtt tavaly az adatvédelmi biztoshoz érkezett panaszok száma. A választások miatt többszörösére nőtt a pártok adatkezelésével kapcsolatos beadványok száma. Kiugróan sok panasz érkezett munkáltatók és bankok ellen is. Az adatvédelmi biztoshoz érkezett panaszok nagy része azt kifogásolta, hogy a munkaadó túl sok adatot kér a munkavállalótól, vagy hogy ellenőrzi az alkalmazott elektronikus levelezését, internethasználatát.

Sokan sérelmezték, hogy mobilszolgáltatók, bankok szerződéskötéskor lefénymásolják az ügyfél arcképes igazolványát, holott, ha ehhez nem járul hozzá, a cégek nem tehetnék meg. Kiugróan magas volt a pártokkal kapcsolatos bejelentések száma is. A panaszosok többsége a választási kampány idején fordult az ombudsmanhoz a pártok adatkezelése, elsősorban a névre szóló kampánylevelek miatt.

“Sajnos az elmúlt tíz évben már-már evidenciának hitt alaptételek kérdőjeleződnek meg időről időre és ezt adott esetben befolyásolhatja a politika is” – nyilatkozta az RTL Klub Híradójának Péterfalvy Attila. Az adatvédelmi biztos szerint a legemlékezetesebb ügy tavaly az ügynökmúlttal foglalkozó vizsgálóbizottság tevékenysége és a 100 leggazdagabb magyar listájának elkészítése volt. Péterfalvi Attilának mindkét esetben komoly adatvédelmi kifogásai voltak. Az ombudsman szerint a beadványok száma valószínűleg az idén még a tavalyihoz képest is emelkedni fog.