Ha világszerte csak 10 százalékponttal visszaszorítanák a szoftverkalózkodást, azzal 1,5 millió munkahelyet lehetne teremteni, és a világgazdaság is 400 milliárd dollárral gazdagodna, állítja a BSA által rendelt IDC tanulmány, amelyet szerdán tettek közzé.

Az olyan szoftvergyártó óriásokat képviselő szervezet, mint a Microsoft, az IBM vagy az Apple a kalózszoftverek arányát globálisan 40 százalékra teszi. Az IDC szerint, ha ezt az arányt 30 százalékra lehetne csökkenteni, akkor az országok 64 milliárd dollárral növelnék adóbevételeiket. A cég azt az 57 országot vizsgálta, amely a szoftverpiac 98 százalékát adja. A BSA szerint ezek kétharmadában 1996 óta sikerült 10 százalékkal csökkenteni a kalózkodást, így az újabb 10 százalék “reális és elérhető cél”. A tanulmány szerint egy százalékpontos csökkenés 6 milliárd dolláros adóbevétel-növekedést jelent. “Az erős szellemitulajdon-védelem fokozza a kreativitást, ami új alkalmakat teremt a cégeknek, kormányoknak és a dolgozóknak”, fogalmazott Richard Holleyman, a BSA elnöke. “Ha a vállalkozó legitim módon értékesíteni tudja újításait, és nyereségre tesz szert, növelni tudja cégét, és új embereket tud alkalmazni.” Az OECD becslése szerint a 10 pontos csökkenés pénzt biztosíthatna:

  • 30 millió PC vásárlására az iskoláknak;
  • 6.9 millió ember egyetemi tanulmányainak finanszírozására;
  • kb. 4 millió ember elemi oktatásának finanszírozására.

Az IDC kiemeli Kína példáját, ahol az informatikai szektor növekedése négy év alatt az ötszörösére nőhetne, ha 10 ponttal csökkenteni tudnák – 92 százalékról! – a kalózszoftverek arányát. Az USA-ban a 10 pontos csökkenés 150 milliárd dollárral növelné a GDP-t.