Csökkent a személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma, miközben nőtt a gyalogos és kerékpáros, segédmotoros kerékpárral történteké tavaly augusztusi és idén március között.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ismét tapasztalható a közutakon, hogy a gépjárművel haladók nem egy másik járművel ütköznek, hanem letérnek saját sávjukból és ezért szenvednek balesetet. A baleseti okok között változatlanul első helyen szerepel a gyorshajtás, amelyhez felelőtlenség, vagánykodás, a közlekedési szabályok nem kellő ismerete, és azok tudatos megszegése.

A közlés szerint a rendőrség fokozott közúti ellenőrzésekkel és célirányos akciókkal készül a szabálytalankodók kiszűrésére, a forgalom segítésére, a közeledő nyári csúcs miatt növekvő forgalom levezénylésére. A gyermekbalesetek megelőzése érdekében az iskolák környékén, a baleseti gócpontokban polgárőrök bevonásával erősítik meg a figyelő és preventív szolgálatot. A polgárőrök feladata lesz, hogy a közútkezelő és az önkormányzatok felé bejelentést tegyenek a hiányzó jelzőtáblákról, a jelzőlámpa meghibásodásokról vagy az elforgatott jelzésekről.