Mint számítani lehetett rá, a 13. “Számítógép, szabadság és adatvédelem” konferencia legtöbb felszólalója vitatta a 2001. szeptember 11-ike után életbe léptetett fokozott biztonsági intézkedéseket.

De hiába fogalmazta meg mindenki a Patriot törvénnyel, annak kiterjesztési tervével, vagy a még nagyobb léptékű Total Information Awareness (TIA) programmal kapcsolatos aggodalmait, lényegében senki nem tudott részleteket a mögöttük meghúzódó technológiáról. A TIA a kormányzati és esetleg néhány kereskedelmi adatbázis összekapcsolását szorgalmazza, amelyekben terrorista tevékenység nyomait lehet “adatbányászni” – de hogy milyen adatbázisokról, szűrőtechnikákról és milyen adatvédelmi garanciákról van szó, erről nem szól semmilyen hivatalos közlemény.

Katie Corrigan, az Amerikai Polgárjogi Unió jogtanácsosa szerint az ördög a részletekben rejlik, lényegében ugyanis az összes hozzászóló úgy fogalmazta meg aggodalmait, hogy nem volt tisztában azzal, hogy milyen technológiai háttér húzódik meg egy-egy törvények mögött. Ezzel együtt az intézkedések hívei szerint a technológia az állam egyik legértékesebb eszköze, amit a terrorizmus elleni harcban fel tud – és fel kell – használnia. “A TIA nem az az orwelli szörnyeteg, amilyennek kritikusai beállítják”, mondta ezzel kapcsolatban Michael Scardaville, a Heritage Foundation képviselője. Barbara Simmons, a Számítógépes Szövetség alelnöke viszont arra figyelmeztetett, hogy a technológia nyújt mindenre megoldást – sőt olykor produkálhat olyan pozitív eredményeket, melyek hátterében valójában óriási tévedés áll.