Az orosz fiatalok évente több mint másfélmilliárd dollárnak megfelelő összeget költenek kábítószerek beszerzésére – idézte az ITAR-TASSZ hírügynökség az orosz oktatásügyi minisztérium ilyen irányú felmérését.

A vizsgálat azt is kiderítette, hogy az érintett fiatalok átlagosan 15 éves korukban szoknak rá a bódító szerekre. Hivatalos statisztikai adatok szerint az orosz drogfogyasztók 72 százaléka harminc évnél fiatalabb. Ugyancsak hivatalos adatok szerint 2002-ben összesen csaknem fél millióra volt tehető a drogosok száma Oroszországban, ami 5,5 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Szakértői becslések szerint ellenben számuk a valóságban 3-5 millió körül lehet.

A kábítószer-fogyasztás ma már nemcsak az orosz városokra jellemző, hanem a falvak lakossága körében is tapasztalható. Egy moszkvai pszichiátriai intézetnek az AFP által ismertetett összesítése szerint Nyugat-Szibéria a legnagyobb drogfogyasztó, messze megelőzi ezen a téren a Távol-Keletet, a Kaukázus északi részét, a Volga-vidéket, Moszkvát, az Ural-vidéket és Szentpétervárt.