Nem fizetik ki visszamenőlegesen a 6700 forintos jövedelempótló támogatást a pereskedő kismamáknak a Területi Államháztartási Hivatalok. A hivatalok álláspontja szerint ugyanis a pótlék nem illeti meg azokat, akik az új gyest választották az 1996-os módosításkor – írja a Népszabadság. Korábban a Somogy Megyei Bíróság három kismama esetében is jogosnak ítélte a jövedelempótló támogatásra bejelentett visszamenőleges igényt.

A Területi Államháztartási Hivatalok (TÁH) visszamenőlegesen nem kívánják kifizetni senkinek azt a 6700 forintos jövedelempótló támogatást, amitől 1996-ban az új gyes választása miatt estek el. A Somogy Megyei BÍróság korábban három kismama erre vonatkozó kérelmét is helyben hagyta és korábbi határozatának felülvizsgálatára szólította fel a területileg illetékes hivatalt. A TÁH-nál azonban úgy vélik, hogy senkinek nem jár a 6700 forint, aki a magasabb összegű gyest választotta 1996-ban.

A három kismama, akik kérelmét a bíróság korábban helyben hagyta, arra alapozták követelésüket, hogy 2002. március 7-ig érvényben volt az a kormányrendelete, amely előírta, hogy a 6700 forintos pótlék jár minden kismamának. A TÁH azonban úgy véli, hogy csak 1996. április 14-ig, a fix összegű gyes mellé járt a jövedelempótlék, mivel az új, magasabb összegű gyesbe már eleve beépítették ezt az összeget.

Miután a jövedelempótlékról folyó perekben a Somogy Megyei Bíróság korábban három kismamának adott igazat, a TÁH-hoz százával érkeznek a támogatás visszamenőleges megfizetéséről szóló kérelmek. Amennyiben a bíróság az összes ilyen kérelmet helyben hagyja, az sok tízmilliárdos kiadást jelentene az államnak. A TÁH azonban nem fizet, mert úgy véli, hogy a visszamenőleges fizetésről szóló jogerős ítélet jogszabálysértő. A TÁH a kérdés tisztázására a Legfelsőbb Bírósághoz fordult.