Egy német ügyvéd Linus Torvaldsot, az ismert nyílt forrású kernel fejlesztésének jelenleg a Transmeta chipgyártónál dolgozó elindítóját a “Linux” márkanév törlésére szólította fel.

Günter Freiherr von Gravenreuth szerint ugyanis a Németországban több, mint 8 évvel ezelőtt bejegyzett márka nem került a bejegyzésekor megadott termékek neveként felhasználásra, ezért tulajdonosa a továbbiakban nem tarthat igényt arra.

Linus Torvalds a “Linux”-ot 1995. február 15-én jegyeztette be Németországban “tudományos, hajózási-, mérési, elektromos, fotografikus, film-, optikus, mérő-, jelző-, vezérlő-, mentő-, oktató-, valamint a hang és kép rögzítésére és visszaadására képes berendezések, merevlemez, áruautomata, pénztárgép, számítógép, adatfeldolgozó- és tűzoltóberendezések” márkaneveként történő felhasználásra.

A müncheni ügyvéd szerint azonban mivel a név a felsorolt kategóriák egyikébe tartozó berendezésekhez sem került felhasználásra – és mivel a tényleges felhasználás módja, a “szoftver” nem szerepel a felsorolásban – , így bejegyzése 5 év után érvényet vesztette. Gravenreuth szerint amennyiben Torvalds nem tudja bizonyítani, hogy felhasználta a “Linux”-ot a megadott kategóriák valamelyikébe tartozó termék v. termékek – pl. tűzoltóberendezések – neveként, abban az esetben kénytelen lesz azt töröltetni.

Linus Torvalds és ügyvédei nem voltak hajlandóak kommentálni az esetet.