Horváth Aladár, az OCÖ elnöke szerint várhatóan szeptemberben tartják a romák és a média viszonyának megtárgyalására tervezett konferenciát. A Bazi nagy roma lagzi miatt a tv2 egyelőre senkit nem von felelősségre; Horváth úgy gondolta, az elmarasztaló ORTT-döntés után “nyilvánvaló”, hogy nem maradnak el a személyi konzekvenciák, de nem akar beavatkozni a tv2 belügyébe.

Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és a tv2 vezetői április 7-i megbeszélésük után közleményt adtak ki, amelyben bejelentették, hogy a tv2 költségén konferenciát rendeznek a médiumok romaábrázolásának megvitatására. A terv oka, hogy az OCÖ elnöke, valamint a tv2 vezetői szerint a médiatörvény és az Újságíró Etikai Kódex betartásán kívül külön konferenciára is szükség van a romák érdekeinek védelmére. Horváth Aladár az [origo]-nak elmondta, hogy a tanácskozást, amelyre a tévék, a rádiók, valamint az újságok képviselői mellett az ORTT és civil jogvédő szervezetek képviselőit is meghívják, várhatóan szeptemberben tartják. Az OCÖ elnöke szerint a megbeszélés célja, hogy olyan etikai követelményeket dolgozzanak ki, amely megakadályozza, hogy a Bazi nagy roma lagzi-hoz hasonló műsorok készüljenek.

A romavezetővel folytatott tárgyaláson a tv2 vezetői újból elnézést kértek “azoktól a személyektől és közösségektől, akiket és amelyeket a műsor önérzetükben megbánthatott”. Az OCÖ elnöke szerint “a tv2 műsorpolitikája kevés kivételtől eltekintve különös és hatékony szerepet vállalt a roma népesség társadalmi elfogadtatása és integrációja előmozdításában”. A közleményt Horváth Aladár mellett Pintér Dezső, a tv2 elnöke, Kereszty Gábor, a tv2 vezérigazgatója és David Stogel, a tv2 ügyvezető igazgatója írt alá. A dokumentum az esetlegesen hasonló műsorok után szükséges felelősségre vonással is foglalkozik. “A tárgyalás résztvevői egyet értettek abban, hogy rendkívül fontos a médiatörvény és az Újságíró Etikai Kódex maradéktalan megtartása, a szabálysértések pedig fegyelmi vizsgálatot vonnak maguk után” – tartalmazza a közlemény, amelynek kiadása után Hoffherr Krisztina, a tv2 marketing- és kommunikációs igazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy a Bazi nagy roma lagzi miatt senkit nem vontak külön felelősségre, mert a műsor több szűrön ment át, és senki nem gondolta, hogy a paródiának szánt program “ekkora bajt okoz”. Horváth Aladár azt nyilatkozta az [origo]-nak, a felelősségre vonás a tv2 belügye. “Úgy mentem oda a tárgyalásra, hogy ha az ORTT megállapítja a törvénysértést, akkor – nyilvánvalóan – a személyi konzekvenciák nem maradnak el, de ez a tv2 belügye, amibe nem kívánok beavatkozni” – mondta Horváth Aladár.